Comarques

Inverteixen milions d’euros en aquesta nova depuradora al Segrià

La planta és de tipus biològic, pot tractar 1.429 metres cúbics al dia, equivalent per a una població de 3.543 habitants

Marta Romera
  • novembre 18, 2022
  • 3 min read
Inverteixen milions d’euros en aquesta nova depuradora al Segrià

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha fet una inversió de 5,4 MEUR en la construcció de la nova depuradora que tractarà les aigües residuals de Benavent i Vilanova de Segrià. La planta és de tipus biològic, amb capacitat per tractar 1.429 metres cúbics al dia, equivalent per a una població de 3.543 habitants, i també s’ha construït una xarxa de col·lectors de prop de 7 quilòmetres.

 

Actualment, hi ha 17 depuradores en servei a la comarca de Segrià, que donen servei a més del 92% de la seva població. La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, juntament amb els alcaldes dels municipis, han inaugurat la instal·lació.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La instal·lació projectada compta amb una línia d’aigua i tractament complet de fangs. La nova depuradora consta d’un procés de depuració d’oxidació total amb un reactor biològic per a l’eliminació de la matèria orgànica. La línia d’aigua disposa, també, d’un pretractament (pou de gruixuts, bombament de capçalera i tamisat de fins) i d’una decantació secundària. La planta està dotada, a més, d’un sistema d’espessiment , deshidratació i emmagatzematge dels fangs deshidratats per a la seva posterior gestió i d’un sistema de desinfecció de l’aigua tractada per al seu ús com a aigua de servei.

 

La instal·lació s’ha dissenyat amb dues línies de procés per tal de flexibilitzar l’explotació i donar servei tant als requisits actuals com als futurs. Disposa també d’una reserva d’espai suficient per a una possible ampliació amb una tercera línia de reactor biològic i de decantació secundària i la implantació d’un sistema de tractament terciari.

Actualment, hi ha 542 depuradores a Catalunya, que sanegen les aigües residuals de més del 97,1% de la població. Pel que fa a la comarca del Segrià, hi ha ara 17 depuradores en servei que garanteixen el sanejament a més del 92% de la seva població. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *