Les estacions d’esquí nòrdic i alpí del Pirineu de Lleida han invertit 18 MEUR per afrontar la temporada de neu amb les millors condicions pels visitants i també per assegurar la “sostenibilitat”. És la quarta inversió més alta de la història de les estacions que aquests dies estan a l’espera de nevades i una baixada de temperatures per poder confirmar les primeres obertures parcials d’alguns dominis de cara al pont de la Puríssima. L’objectiu és mirar d’allargar l’esquí fins a l’abril i “consolidar” els més d’1,4 milions de forfets que es van vendre la temporada anterior. Òscar Martínez, diputat de Salut Pública i Esports de la Diputació de Lleida, ha remarcat que el sector té un impacte directe de 307 MEUR a les comarques del Pirineu.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
Les 11 estacions d’esquí alpí i nòrdic que hi ha al Pirineu de Lleida comencen a escalfar motors per a la propera temporada de neu que encara no té data d’inici a l’espera de les nevada. Aquest dimecres han presentat les novetats en una roda de premsa a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la mà de Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. En aquest sentit, el director de Patronat, Juli Alegre, ha posat de relleu que el 72% dels esquiadors catalans ho fan a les estacions del Pirineu. La temporada passada es van registrar 2,7 milions de pernoctacions i enguany es preveu superar els 1,3 milions de turistes vinculats a la neu. El patronat ha aprofitat l’acte per presentar la campanya ‘Lleida: tot el que busques és a l’interior’, enfocada a atraure visitants els mesos d’hivern.
El diputat Òscar Martínez ha posat de manifest l’elevada inversió que han fet els complexos en millores per les condicions als visitants i el foment de la sostenibilitat. Val a dir que dels 18 MEUR totals, 13,4 milions són exclusivament els que ha invertit l’estació aranesa-pallaresa de Baqueira Beret. El negoci de la neu permet que hi hagi 142 empreses que hi estan relacionades. Així mateix es generen uns 2.300 llocs de treball directes i 7.500 d’indirectes.
El director de l’Associació d’Estacions de Muntanya de Catalunya, Joaquim Alsina, no ha amagat que la temporada passada va ser “complicada” per la falta de neu i també perquè arran de la sequera, es va posar el focus en les estacions d’esquí pel fet que produeixen neu i també gasten electricitat. Segons Alsina, diferents estudis han demostrat que aquestes acusacions no són certes i per això ha posat en valor el sector per diversos factors com el fet de posar a l’abast de tothom l’alta muntanya, la inversió en el despoblament i la redistribució de la riquesa.
Les novetats a cada estació
El responsable de l’estació d’esquí nòrdic de Lles de Cerdanya, Ramon Sellés, ha destacat la inversió que s’ha pogut fer gràcies als fons Next Generation. Prop de mig milió d’euros en la millora de l’eficiència energètica, però també la renovació del lloguer d’esquí amb producte d’alta gamma a un preu assequible. Tecnològicament, les estacions de nòrdic s’han dotat de càmeres d’alta definició per poder veure l’estat de pistes a temps real i també s’han adherit al projecte de digitalització de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) en relació al forfet digital.
Víctor Perisé, de l’estació de Tavascan ha destacat que el fet de disposar de pistes d’esquí nòrdic els ha permès entrar al pla de sostenibilitat de Tot Nòrdic i també s’han pogut integrar a la xarxa de forfets magnètics. Aquesta petita estació municipal també s’ha vist beneficiada pels fons Next Generation a través de l’Ajuntament de Lladorre amb un projecte per desestacionalitzar el complex. A més, enguany estrenen un sistema de producció de neu que els hauria de permetre garantir l’inici de temporada abans de les Festes de Nadal.
Albert Estadella, de l’estació de Port del Comte, al Solsonès, ha remarcat la feina que fan per mantenir obertes aquestes pistes malgrat les poques nevades i les altes temperatures. Situada al Pre Pirineu, l’any passat van mantenir les pistes operatives amb només entre 5 i 10 centímetres de neu i això va ser possible, segons Estadella, gràcies a les tasques per condicionar les pistes amb la gestió de la biomassa i sembra d’herba. Enguany incorporen 4 canons nous de baix consum i afronten la temporada amb les basses d’aigua per produir neu al 100% gràcies al drenatge i al desglaç de la poca neu de l’any passat.
Gemma Tost, de Port Ainé i Espot, ha volgut remarcar que la muntanya ofereix “molt més que esquí” i per això treballen per diversificar l’oferta. Algunes de les novetats d’aquesta temporada són un mirador que s’estrenarà el proper 7 de desembre a Port Ainé i un canviador inclusiu a la cota 1.500 d’Espot.
El director de màrqueting de Boí Taüll, Andreu Velilla, ha avançat que enguany estrenaran el primer tram de la tirolina que s’està construint al complex. En concret seran 200 metres fins a la base de l’estació. També estrenaran un nou mirador al pla de Vaques i millores en la senyalització i accessos al complex que aquest hivern tornarà a collir competicions d’equí de muntanya.
Per últim, Pep Casassalles de Baqueira Beret, ha recordat que enguany estrenen pistes i millores en alguns trams per evitar acumulacions d’esquiadors. També ha destacat que tenen tots els equips preparats per posar a punt l’estació i obrir de seguida que caiguin les nevades esperades. Ara mateix la data és una “incògnita” i caldrà veure si la pertorbació que es dibuixa a partir del dia 3 de desembre els acaba beneficiant o no.