IA per ús policial: Permetrà crear retrats robots, gestionar patrulles o pilotar drons

Els Mossos d’Esquadra presenten enguany al MWC la integració de la intel·ligència artificial (IA) com a suport als diferents sistemes policials. És la temàtica principal de l’estand que el cos policial té al congrés de telefonia mòbil. En concret, tracta de l’aplicació de noves tecnologies que integren algoritmes de IA com a suport a diferents sistemes policials. Crear retrats robot, gestionar patrulles o pilotar drons són algunes de les aplicacions que es fa de l’IA, que enguany se suma a altres capacitats que el cos de Mossos ja va mostrar en l’edició anterior del MWC, com és la gestió multi domini, en terra, mar, aire i cyber.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Un primer àmbit d’aplicació de la IA que es recull a l’estand del MWC és el de la Policia Científica on es mostrarà el sistema iForensLIB que s’utilitza en investigacions balístiques. Aquest és un sistema molt innovador que incorpora tecnologia IA per fer anàlisis químiques de substàncies presents en escenaris on s’han fet servir armes de foc.

En aquest mateix espai també es disposa d’un programari desenvolupat íntegrament pels Mossos d’Esquadra, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (iThinkUPC), que crea retrats robot a partir de l’ús de la IA generativa a partir de la descripció que fa de l’autor la víctima d’un delicte. Aquesta eina facilita a la víctima l’aportació de detalls i matisos de la descripció i permet realitzar progressivament un retrat fidedigne a la descripció de la víctima sense necessitat de disposar de cap dibuixant. També permet generar un retrat robot a partir d’un esbós fet de manera manual.

Un altre camp és el de gestió d’efectius en sales de comandament assistides per un algoritme basat en IA. Aquest projecte també s’ha desenvolupat en el marc del conveni que té la PG-ME amb la UPC i que permet investigar sobre l’aplicació d’aquestes noves tecnologies en sistemes que permetin planificar amb més eficàcia els serveis policials a terra, mar, aire i cyber.

De fet, a l’estand es pot fer una simulació immersiva amb aquesta eina: podrà triar un incident i una ubicació concreta en el gestor de patrulles. Un cop dins el sistema assistit per IA proposarà una redistribució del patrullatge per millorar-ne l’eficàcia atenent als serveis que estiguin fent en aquell moment les patrulles.

I per últim, l’àmbit que fa referència a la policia aèria amb el dron d’ala fixa que disposa de sistemes d’ajuda al pilotatge basats en algoritmes d’IA.

Tot i que els algoritmes d’IA sempre estan supervisats per un agent, la intel·ligència artificial és un assistent que ajuda els agents a prendre millors decisions, tenint en compte el gran volum d’informació que gestionen en els incidents on intervenen diferents unitats.

D’altra banda, els Mossos també participen en projectes europeus com ‘ALLIES’, que donarà suport als Proveïdors de Serveis d’Allotjament (HSP) en la informació i eliminació de contingut terrorista en línia, l”ASIT’, en el que es treballarà amb tecnologies de suport i millora per combatre les noves formes de tràfic d’éssers humans, i el ‘HOTHREAT’, que crearà mesures de protecció a mida davant d’amenaces a hotels i centres de conferències.