La gastronomia, el llenguatge universal per a parlar de Lleida i els seus aliments

La gastronomia és un llenguatge universal. I, a la vegada, és un segell que no deixa indiferent a ningú. La gastronomia pot convertir-se en una excel·lent forma de parlar a través dels plats, dels ingredients i de les receptes tradicionals. Per aquest motiu, des de Lleida, també es parla un llenguatge particular en el món dels fogons on els productes de proximitat i la cuina local tenen el guió protagonista.

 

Com a mostra, la participació de l’Institut d’Hoteleria i Turisme de Lleida al Fòrum Gastronòmic de Barcelona els passats dies 7, 8 i 9 de novembre. En aquesta edició, acompanyats per l’espai d’Emprenedoria i Empresa del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, els alumnes de l’institut lleidatà, Marc Chic i Pau Sauret i, els xefs amb estrella Michelin de la demarcació, Xixo Castaño del restaurant Malena de Gimenells i, Joel Castanyé, del restaurant La Boscana de Bellvís, van tenir oportunitat de promocionar la riquesa gastronòmica lleidatana amb l’elaboració i tast de diferents plats elaborats amb aquests productes de proximitat.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Uns plats amb sabor de Lleida al món

Els plats presentats foren ‘La nostra versió de la coca de recapte’ i ‘Textures de músic’, clàssics de la nostra gastronomia reversionats, i elaborats amb una representació del nostre producte de territori. En aquest sentit, la directora de l’institut, Neus Brenuy, ha explicat a LleidaDiari.cat, que des de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, des de fa anys treballen en la promoció del territori, el qual, «és ric en productes i té una llarga tradició culinària».

 

En la línia de les activitats en les quals participen des del centre, el passat dimarts dia 8 de novembre, al Fòrum Gastronòmic de Barcelona 2022 els estudiants del centre Pau Sauret i Marc Chic, van presentar dues elaboracions preparades per tot el grup de grau superior de Direcció de Cuina amb la col·laboració del professorat del centre.

 

Sens dubte, una boníssima forma de parlar lleidatà a través dels plats, els gustos, els sabors i, sobretot, els productes de la terra. Per la seva banda, des del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida aposten de forma ferma en el suport al sector agroalimentari del territori «amb l’objectiu de generar oportunitats de negoci, contactes i promoció d’aquest sector i dels productes de qualitat».

De fet, el vicepresident del Patronat, Carles Gibert, assegura que «per a nosaltres és molt important participar en un certamen com aquest, ja que ha suposat una oportunitat perquè, els Consells Comarcals amb les DOPs i IGPs sota l’eslògan ‘Gaudim Lleida’ hagin pogut promoure els productes agroalimentaris de qualitat de les diferents comarques de Lleida».

 

Amb la participació en aquest certamen, Lleida s’ha posicionat com a referent de la gastronomia amb consciència sostenible i socialment responsable, un territori que s’adapta a les necessitats d’un consumidor cada vegada més conscienciat amb el medi ambient i els hàbits de vida saludables. Un certamen en el qual Lleida s’ha consolidat com a ‘hub’ agroalimentari sostenible i de proximitat de Catalunya.