Instal·len una rampa d’evacuació per a animals al canal de Térmens

Endesa ha instal·lat una rampa d'evacuació de fauna al tram final del canal de Térmens, ubicat al municipi de Vilanova de la Barca (Segrià), per tal de facilitar la sortida de grans vertebrats, com ara porcs senglars i cabirols, en cas de caiguda accidental a l'aigua. L'estructura està formada per dues plataformes: una que inclou petits esglaons i que gradualment surt de l'aigua per la part del canal i, l'altra, que connecta la primera plataforma amb el nivell de terra.

 

Està fabricada amb acer galvanitzat i fusta per tal d'integrar-la el màxim possible amb l'entorn. L'actuació ha suposat una inversió de gairebé 12.000 euros i és la tercera que es fa a la demarcació, després de les de Gavet i Balaguer. L'actuació s'ha fet dins el Pla de Conservació de la Biodiversitat d'Enel Green Power, la divisió d'energies renovables d'Endesa, i ha estat realitzada amb la supervisió dels Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya, que han donat el vistiplau al disseny ideat pels tècnics de la companyia.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Es tracta de la tercera actuació d'aquestes característiques que Endesa ha implementat a la demarcació de Lleida en els últims anys. Així, i de manera sostinguda, s'ha estat treballant en el disseny de rampes laterals per facilitar la sortida d'animals, tant mamífers com amfibis i rèptils. La iniciativa es va iniciar el novembre de 2017 amb la instal·lació de 6 d'aquests elements al canal de Gavet (Pallars Jussà): 4 per a ungulats i grans mamífers i 2 per a amfibis. Posteriorment, al maig del 2019, es va repetir l'operació al canal de Balaguer, a la comarca de la Noguera, adaptada a grans mamífers.

 

L'actuació és un exemple de l'acord que Endesa i la Generalitat van subscriure el passat mes de juny amb l'objectiu d'establir operatives encaminades a protegir i preservar la fauna i el medi ambient en general i, específicament, en aquells indrets on la companyia té infraestructures hidràuliques i desenvolupa activitats energètiques.

 

En una segona fase, hi ha previst construir un pas canadenc

En una segona fase, hi ha previst construir un pas canadenc al camí de la banqueta del canal i modificar les tanques perimetrals existents, amb l'objectiu de guiar als animals a sortir fora de l'àrea d'influència de la infraestructura hidràulica. En aquest sentit, a finals de l'any passat, la companyia ja va col·locar al canal hidroelèctric de Gavet 750 metres de tanques perimetrals per evitar que la fauna autòctona de la comarca s'hi precipiti. Es tracta d'unes malles protectores (una reixa rectangular de filferro galvanitzat i de densitat progressiva) que es van instal·lar al marge esquerre del canal, entorn del barranc dels Inerts, principal connector ecològic que creua la infraestructura hidràulica en el seu tram anterior al sifó de Gavet.

Instal·len una rampa d’evacuació per a animals al canal de Térmens

Instal·len una rampa d'evacuació per a animals al canal de Térmens | LleidaDiari.cat

 

El canal i la central hidroelèctrica de Térmens

El canal de Balaguer neix a la presa del Partidor de Balaguer, situades aigües avall de l'embassament de Sant Llorenç de Montgai, i discorre pels municipis de Camarasa, Balaguer, Térmens, Vilanova de la Barca, Alcoletge i Lleida, al llarg d'uns 30 quilòmetres repartits entre les comarques de La Noguera i el Segrià. Va entrar en servei l'any 1959 per aprofitar l'aigua turbinada per la central de Sant Llorenç de Montgai i alimentar els salts hidroelèctrics que donen nom a les centrals de Balaguer, Térmens i Lleida, abans de retornar-la al riu Segre en la seva confluència a l'embassament de La Mitjana de Lleida.

 

La central hidroelèctrica de Térmens té una potència màxima de 12 MW quan pel canal circulen els 50 m³/seg de capacitat màxima que té. Està situada al costat del municipi de Vilanova de la Barca, a la comarca del Segrià. Si bé, la funció principal del canal és la producció d'energia elèctrica, també en destaca el seu aprofitament auxiliar de caràcter agropecuari, ja que s'utilitza com a conducció principal d'on neixen canals de reg auxiliars per a l'explotació agrícola de la zona, com el de Fontanet Superior i Fontanet Inferior.