Comarques

Imatges: Així inspeccionen les granges lleidatanes per detectar grip aviària

Els veterinaris destaquen que els ramaders estan molt conscienciats en complir totes els mesures de bioseguretat

Marta Romera
  • febrer 16, 2023
  • 2 min read
Imatges: Així inspeccionen les granges lleidatanes per detectar grip aviària

Les inspeccions a la setantena de granges d’aviram situades en un radi de 10 quilòmetres de l’explotació d’Arbeca on es va detectar un focus de grip aviària ja han finalitzat. Els veterinaris del Departament d’Acció Climàtica han trobat normalitat absoluta en aquestes granges repartides entre les comarques de les Garrigues, l’Urgell i el Pla d’Urgell, per tant, de moment no s’ha notificat cap nou cas. Una de les veterinàries que ha participat en les inspeccions, Antònia Soler, ha visitat aquest dijous una de les granges de pollastres d’engreix dins del perímetre, a Vilanova de Bellpuig i ha destacat l’alt grau de conscienciació dels ramaders que en tot moment demostren el compliment de les mesures de bioserguretat.

Antònia Soler ha explicat que des de la confirmació del focus de grip aviària en una granja de galls d’indi d’Arbeca, es van repartir amb els companys les inspeccions veterinàries a les 73 explotacions que es trobaven en el perímetre de 10 quilòmetres del voltant. El protocol d’inspecció quan s’arriba en una granja consisteix, en primer lloc, en fer un control dels animals presents, una inspecció visual i un censat dels individus per verificar si hi ha hagut baixes o no. En paral·lel també es controla si el consum de pinso i aigua es manté dins de la normalitat.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Un altre dels objectius dels veterinaris és ajudar a conscienciar al ramader de les mesures de bioseguretat tot i que Antònia Soler remarca que ja les tenen molt assumides i saben perfectament la importància del seu paper en aquest moment d’alerta pel cas d’Arbeca que ha obligat a sacrificar 37.000 galls d’indi i 50.000 guatlles. Si les coses continuen amb normalitat i no es detecta cap cas, pels volts del 10 de març s’aixecaran les restriccions de mobilitat. La grip aviària afecta només a les aus de cria i el principal transmissor són les aus salvatges. No hi ha problemes per al consum humà, però en les explotacions on se’n detecta un cas se sacrifiquen tots els exemplars.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *