Comarques

Inicien l’excavació del Pou de Gel de Balaguer

El Museu de la Noguera comença les tasques d'excavació i posterior documentació de l'estat del pou

Marta Romera
  • novembre 21, 2022
  • 3 min read
Inicien l’excavació del Pou de Gel de Balaguer

Durant gairebé dues setmanes es duran a terme els treballs arqueològics per tal de poder definir l’estat actual del Pou de Gel de Balaguer, localitzat a finals del mes de maig durant una intervenció a la muralla gòtica. L’objectiu d’aquesta intervenció va ser precisament descobrir la localització exacta de la ubicació de l’antic Pou de Gel, una infraestructura existent en molts pobles i ciutats en època medieval.

 

Les tasques van permetre localitzar l’accés a través del qual es dipositava el gel a l’interior del pou. Aquest passadís estava ple de runa i no es va poder determinar on començava la zona d’emmagatzematge del pou.

 

Els pous de gel són construccions de planta circular i de forma cilíndrica, coberts amb una volta de mitja esfera. Les parets verticals s’alçaven fins a l’arrencada de la volta, que normalment estava construïda amb grans carreus de pedra. La construcció estava sovint enfonsada en el terreny, ja que servien per guardar-hi la neu i el glaç. El sistema per a dipositar el gel era força senzill: una persona se situava a la part interna del pou i una altra al passadís d’accés, i a través d’un sistema de cordes i politges anaven desant el gel per capes a l’interior del pou.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Entremig d’aquestes capes s’hi posava palla i llistons de fusta per a conservar millor el gel i alhora absorbir les possibles filtracions del mateix desglaç. I quan s’havia de fer servir el gel, es treia per una obertura a la part superior de la cúpula, que sovint era a peu pla.

 

En el cas de Balaguer, el pou estava situat en un espai ombrívol, en una esplanada al costat de la muralla. Era un espai freqüent de pas, ja que just al costat hi ha una de les portes d’entrada a la ciutat. La primera menció de l’arrendament del pou de gel data de 1724, quan el pou s’arrenda a Pere Martí Rivert, amb el compromís de complir els pactes i d’efectuar els pagaments fixats en el contracte.

D’altra banda, des del Museu de la Noguera es participa el divendres dia 25 de novembre en una jornada sobre pous de gel, organitzada per Cultura Viva, una iniciativa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya. Aquesta jornada es titula ‘Els pous de gel de les comarques de Lleida. Jornada de treball oberta al públic’, i s’hi presentaran els treballs de recerca i recuperació dels pous de gel en poblacions de la zona com Tàrrega, Alfarràs, Alcarràs, Solsona i d’altres poblacions de la comarca de l’Urgell. La directora i la conservadora del Museu de la Noguera, Carme Alòs i Eva Solanes, participaran presentant els treballs que s’estan duent a terme i com ha estat tot el procés de recerca prèvia per a localitzar el pou de gel a Balaguer.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *