Sense vehicles ni transport públic, els veïns de l’Horta Sud del País Valencià tenen poques opcions de mobilitat. Davant d’aquesta problemàtica, un grup de voluntaris ha engegat una iniciativa solidària, ‘Bicicletes contra el fang’, per ajudar els damnificats de la dana. Fins ara, han rebut unes 3.000 sol·licituds i ja n’han entregat unes 600. “M’ha salvat la vida”, diu Zaida Leal a l’ACN. Els impulsors del projecte expliquen que en reben de Catalunya i fins de tot de països com Polònia o França. A més, asseguren que mantindran la iniciativa fins al febrer. “El fet de poder-se desplaçar s’ha convertit en una necessitat bàsica, donar una bici és una de les millors coses que podem fer”, afirma Pablo Alcañiz, un dels responsables.
La Zaida Leal és una veïna de Catarroja, un dels municipis afectats per la riuada de fa un mes. Ella treballa al centre de València i comença el torn a les sis del matí. “No hi ha transport públic i el meu cotxe continua al taller sense resposta del consorci i, aleshores, no puc avançar, clarament necessitava transport”, explica. Ara, amb la bicicleta que li han donat podrà reduir el trajecte d’uns 40 minuts caminant. “M’havia quedat a dormir a casa d’amics, no hauré de dependre de ningú”, celebra,
Aquesta jove valora molt positivament la iniciativa i considera que ajuda a molta gent. “És un moment en què comprar-se una bici o un patinet és inviable, hem de pagar moltes coses i no tens ganes. És una ajuda extra, una alegria per a nosaltres”, assegura en referència a la donació. “El meu vehicle pot tenir solució, té tres anys, la idea és que m’ho pagui el consorci. Però avui -la bici- em soluciona la vida”, reitera. També és veí de Catarroja, en Marc Antonio. Conjuntament amb la seva dona s’han endut dues bicis. “Hem perdut tres cotxes i una moto perquè a casa som quatre i cadascú ha perdut el seu vehicle. La sort és que ens han deixat un vehicle, treballem a prop i amb el que ens acaben de regalar ens han fet un favor”, assenyala.
La Monte és una altra veïna de Catarroja que es troba en una situació molt similar. Va perdre el cotxe amb la barrancada i fins ara ha acompanyat al seu fill a peu al centre educatiu. Confia que amb la bicicleta que li han donat pugui reduir el temps. “Vivim a l’altra punta del poble i per arribar a l’escola ens consta una mitja hora amb el nen petit”, detalla. Per ara, sosté que no podrà comprar-se un vehicle nou i apunta que en els millors dels casos fent servir els diners que de l’assegurança se’n podrà comprar un de segona mà. Així mateix, assevera que anar amb bici pot ser positiu: “És una manera de deixar de contaminar i fer esport”.
Bicicletes solidàries
Els impulsors de la iniciativa solidària destaquen que han rebut bicicletes procedents d’associacions culturals, com ara de les colles castelleres o geganteres de Catalunya, així com d’ONG d’arreu del territori. “Estem rebent molta ajuda”, celebra Alcañiz, qui agraeix la solidaritat rebuda. “Ens agradaria anar molt més ràpid perquè és una emergència i la gent no sap com moure’s, però estem treballant molt dur, rebent bicicletes també de l’estranger, com de Polònia, França, Holanda o Alemanya”, subratlla.
De fet, les entreguen a finals de setmana -els dijous i divendres a la tarda i els dissabtes al matí- en una nau del polígon industrial d’Albal. Segons l’impulsor, l’objectiu és arribar a cobrir totes les sol·licituds rebudes fins ara -unes 3.000-. D’aquestes, fins ara han donat el 75% de les sol·licitades. Alcañiz calcula que arribaran a la xifra de 800 aquest mateix cap de setmana.
“Hem apostat sempre per la mobilitat sostenible i amb la desaparició de tota mena de vehicles, la gent s’ha quedat sense mobilitat. El transport públic estarà sis mesos fora de servei, si parlem del metro, i els busos van sempre al límit”, indica Alcañiz. “Pensem que és oportunitat històrica i que hi ha una realitat que és l’ús de la bici que potser no s’haurien plantejat, però ara veuran que és mitjà alternatiu i molt útil”, tanca.