Un total de 30 escoles catalanes no estan a punt per a l’inici de curs pel 155

Problemes en l'inici del curs per l'efecte del 155

Problemes en l'inici del curs per l'efecte del 155 | CatalunyaDiari.cat

 

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló ha assenyalat aquest matí, en la presentació de les novetats pel curs 2018-2019, que l’inici del curs el pròxim dimecres 12 de setembre perilla per a 30 escoles i instituts a causa del 155. Bargalló, en aquest sentit, ha apuntat que preocupen especialment 10 centres, 5 dels quals es troben a la ciutat de Barcelona. Tot i això, ha assegurat que el departament té un «Pla b».

 

«No ha estat un any normal en les obres d’estiu perquè es van licitar amb retard», afirmava el conseller que afegia que fins a finals de juny no van començar les licitacions i que la majoria es van fer a principis de juliol. Tot a causa de la falta de normalitat provocada pel 155 i la falta de responsabilitat dels gestors de Madrid, ja que en molts casos «no han volgut signar els expedients». Les pluges d'aquest estiu tampoc han ajudat en el desenvolupament de les obres. 

 

Augmenten els alumnes a secundària i FP

El curs 2018-2019 començarà les seves classes amb 1.567.316 alumnes, 1.299 més que el curs anterior. Aquest augment s’ha vist reflectit sobretot a l’educació secundària, que comptarà amb 9.682 alumnes més, i a la formació professional que on el nombre d’alumnes creix en 3.637. A infantil i primària s’ha produït una disminució de 9.915 alumnes.  

 

Ensenyament vol donar estabilitat als docents

Per afrontar aquest augmenta d’estudiants, Ensenyament ha incrementat la plantilla de professors en 690, arribant un total aquest curs de 71.865. El conseller explicava que «hem aconseguit que un 81% del professorat es mantingui en el mateix centre que l’any anterior», confirmant una major estabilitat pels docents. En aquest sentit, i també amb l’objectiu de reduir la interinitat ha anunciat la convocatòria de 5.005 places, 3.604 a primària i infantil i 1.401 a secundària i FP.  

 

Imatge d'arxiu d'un institut de secundària

Imatge d'arxiu d'un institut de secundària | Cedida

 

10 centres de nova creació i 2 cessen la seva activitat

En el nou curs, 10 centres impartiran classes per primer cop. Concretament s’han creat una escola d’infantil i primària, 6 instituts de secundària i 3 instituts escola on s’afegeix l’oferta d’educació secundària. A la vegada, dues escoles cessen la seva activitat lectiva aquest curs 2018-2019. 

 

La nova escola d'infantil i primària s'ha creat al districte de Sant Martí de Barcelona. Els 6 instituts de secundària s'han inaugurat a les següents poblacions: L'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Mollerussa, Sabadell i Terrassa. Els instituts escola nous es troben dos a Mataró i un a L'Hospitalet de Llobregat. Per últim les escoltes tancades són l’escola rural pública Josep Espasa de La Pobla de Cérvoles, a les Garrigues, i el Col·legi concertat Sant Vicenç de Paül de Barcelona.   

 

Alumnes d'ESO treballant al seu institut

Alumnes d'ESO treballant al seu institut | Cedida

 

68 milions invertits en centre de nova construcció i en grans reformes

El departament d'ensenyament ha fet una inversió de 67.909.000 euros en obres de nova construcció, rehabilitació i grans ampliacions de centres que han finalitzat o es té previst que terminin el 2018. Aquesta despesa es desglossa amb la construcció de 12 nous centres, 9 de primària i 3 de secundària, i ampliacions o grans reformes a 3 instituts i una escola. 

 

Concretament s'han construït nous instituts a les següents poblacions: dos a Barcelona i Terrassa i un a Berga, Vilafranca del Penedès, Rubí, Sant Joan de les Abadesses, Sant Cugat del Vallès. Les tres escoles es troben a Campdevànol, Canovelles i Calella. Els centres on s'han fet grans reformes són una escola de Gironella i tres centres de secundària de Barcelona, Palau-Solità i Plegamans i Santa Coloma de Cervelló.    

 

Aposta per l'FP i canvis en l’avaluació a secundària

El nou any escolar també portarà novetats en el sistema d'avaluació a la secundària. Els alumnes d'institut deixaran de rebre qualificacions numèriques i seran avaluats, com els alumnes de primària, per les seves competències segons si les han assolit de manera excel·lent, notable, satisfactòria o no assolida . 

 

La conselleria també referma la seva aposta per la formació professional amb la introducció de 53 nous cicles, 18 de grau mitjà i 35 de superior. L'oferta de centres amb FP dual augmenta en 31, arribant als 260. Com a gran novetat es crea l'Institut Tecnològic de Barcelona de formació professional.