Bones notícies: La inflació cau algunes dècimes a l’Estat durant l’agost

La inflació a l'Estat va caure quatre dècimes a l'agost i la variació anual es va situar en el 10,4%, segons l'IPC avançat elaborat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En cas de confirmar-se aquesta dada, que serà definitiva el pròxim 13 de setembre, suposarà una taxa lleugerament inferior al 10,8% del juliol.

 

Aquesta evolució s'explica pel descens dels preus dels carburants, que a l'agost de l'any passat van pujar, i en menor mesura, a la caiguda dels combustibles líquids, superior al registrat el 2021. En canvi, ha destacat l'augment dels preus, entre d'altres, de l'electricitat, l'alimentació, la restauració i els paquets turístics.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, va pujar tres dècimes, fins al 6,4%. Si aquesta dada també es confirma, seria la més alta des del gener des del 1993. D'altra banda, els preus de consum van registrar a l'agost una taxa mensual del 0,1% a l'agost en comparació al juliol. Finalment, l'IPC Harmonitzat del mes d'agost es va situar en el 10,3%, quatre dècimes per sota el mes anterior.

Imatge d'un home ficant benzina

La inflació cau quatre dècimes a l'Estat durant l'agost i se situa en el 10,4%, segons l'IPC avançat | LleidaDiari.cat

 

La inflació ha començat a moderar-se

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha destacat que la inflació «ha començat a moderar-se» i ha esperat que segueixi «una senda de descens en els pròxims mesos». Segons la dada de l'IPC avançat feta pública aquest dimarts al matí, la inflació a l'estat espanyol va caure quatre dècimes a l'agost i la variació anual es va situar en el 10,4%. En una entrevista a TVE, Calviño ha dit que cal valorar-ho amb una «enorme prudència» perquè hi ha una «incertesa molt elevada» provocada principalment per la guerra d'Ucraïna, però ha esperat que l'any vinent es pugui tornar a «nivells més normals d'inflació«.

 

Calviño ha remarcat que «depèn de factors exògens» com el preu dels carburants, però ha reivindicat «l'impacte positiu» de les mesures de l'executiu. La vicepresidenta i ministra d'Afers Econòmics ha recordat que aquesta setmana entren en vigor noves mesures «importants» com la gratuïtat de Rodalies, que poden «alleugerir molt” a la ciutadania. A banda, Calviño ha defensat que «hi ha d'haver més mesures, començant en l'àmbit europeu» amb la reforma del mercat elèctric. La vicepresidenta ha reivindicat que l'Estat ha exercit un «lideratge molt important» amb aquesta qüestió i ha proposat mesures com compres conjuntes de gas, desacoblar el preu d'aquesta font d'energia de l'electricitat o posar un topall als drets d'emissió del CO₂.

 

La vicepresidenta ha assegurat que el president espanyol, Pedro Sánchez, ho abordarà aquest dimarts amb el canceller alemany, Olaf Scholz, en la seva visita a Alemanya i ha apostat per enfrontar el «xantatge de Putin» amb unitat dins de la Unió Europea.