Societat

El nou reclam de les infermeres catalanes: La reubicació davant del dèficit existent

El sector viu una complicada situació

Marta Romera
  • gener 25, 2023
  • 2 min read
El nou reclam de les infermeres catalanes: La reubicació davant del dèficit existent

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) sol·liciten que es reubiquin les infermeres de l’oposició de 2018 en els seus àmbits d’especialitat per solucionar el dèficit assistencial produirà a l’Institut Català de Salut (ICS), cosa que ha provocat una gran preocupació per la pèrdua d’experiència i coneixement que es produirà al si de l’Institut Català de Salut si no es recolza les infermeres afectades.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La situació resultant de l’assignació de places a les infermeres que van aprovar l’oposició ja fa cinc anys preocupa les dues institucions que consideren que alterarà el marc assistencial de Catalunya, en un moment en què l’especialització i l’experiència són condicions imprescindibles per desenvolupar el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya el desembre del 2021.

 

Ambdues institucions al·leguen una manca de definició en el procés que ha produït situacions com el desconeixement de les places concretes a què optaven les infermeres i l’escassa concreció i claredat de les bases que «ha derivat en casuístiques diferents» o, fins i tot, «respecte a l’aplicació o no del criteri de continuïtat assistencial, segons el cas», afirmen des de les entitats, que a més coincideixen que «l’oferta conjunta de places» sense especificar-ne la naturalesa, ha fet que «moltes infermeres hagin hagut de canviar d’àmbit de treball, passant de l’atenció primària a l’hospitalària i viceversa».

 

Precisament, aquesta pèrdua immediata d’experiència i de qualitat de la cura, associada a la disrupció en la continuïtat assistencial, és la que segons el CCIIC i l’AIFICC «malgasta» el coneixement i l’experiència d’infermeres expertes.

En les seves declaracions, les dues institucions alerten també de la «sobrecàrrega» de treball per a les professionals dels diferents serveis que hauran de formar les infermeres que s’hi incorporen i del «repunt de l’estrès laboral» entre les infermeres afectades que hauran de fer front a unes exigències no-alineades amb els coneixements o les habilitats pròpies del seu àmbit d’especialització.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *