Gairebé 1.500 infants i joves es beneficien del programa Temps x Cures Ucraïna

Un total de 1.496 infants i joves s’han beneficiat del programa Temps x Cures Ucraïna que impulsa el departament d’Igualtat i Feminismes en col·laboració amb Fundaesplai. Des del mes de juny s’han dut a terme 4.392 activitats i s’han dinamitzat 69 equipaments i serveis per tot Catalunya, el que han suposat 6.847 hores d’atenció. A banda, 58 dones desplaçades per la guerra en aquest país s’han format com a monitores de lleure, 32 han aconseguit feina a menjadors escolars i 20 estan en procés d’inserció laboral. 

Aquest dissabte s’ha celebrat la cloenda del programa a Vilanova de Sau, en unes colònies que han reunit 160 participants entre infants, joves i les seves famílies. El pressupost de Temps x Cures Ucraïna ha estat d’1,5 MEUR.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El programa Temps x Cures va sorgir poc després de l’esclat de la guerra a Ucraïna i de l’arribada de persones desplaçades, sobretot dones i menors al seu càrrec. Els participants en la iniciativa han fet una molt bona valoració de la mateixa, apuntant un grau de satisfacció de 9,3 sobre 10.

El programa ha garantit el dret a les cures dels infants i adolescents, alhora que s’ha alliberat temps per a les famílies, especialment per a les dones. A més, s’ha acompanyat a infants i joves d’Ucraïna en 36 centres educatius d’arreu de Catalunya, en conveni amb les Associacions de Famílies d’Alumnes.

A banda, 58 dones desplaçades d’Ucraïna s’han format com a monitores de lleure, amb l’objectiu de professionalitzar les cures, promoure la inserció laboral de les persones participants i generar ocupació de qualitat. Així, 32 dones han estat contractades i treballen en menjadors escolars, i 20 estan en procés d’inserció laboral.

La directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Núria Vergés, ha recordat que “les cures, especialment dels infants i els adolescents, són responsabilitat de tothom, no només de les dones”. En aquesta línia ha dit que és imprescindible que hi hagi polítiques que les reconeguin i les recolzin. “Mentre els infants tenen garantit el seu dret a la cura, les dones veuen alliberat part del seu temps per fer gestions, formar-se o cuidar-se; en definitiva, fer allò que necessitin”.

Ha assegurat que aquest és el model d’acollida que Catalunya necessita però ha recordat que per poder-lo tirar endavant el Govern ha de tenir “les competències senceres en matèria de migració i refugi i que l’Estat transfereixi tots els recursos per fer-hi front”.

Durant l’acte de benvinguda, Svetlana Korolenko, una mare ucraïnesa que s’ha format en l’àmbit del lleure i que actualment està treballant com a monitora de menjador, ha assegurat que l’experiència ha estat molt beneficiosa: “M’ha permès relacionar-me, conèixer persones i millorar la meva situació”, ha apuntat. Kira Bohodukhovq, una jove de 12 anys que actualment viu a Blanes també s’ha mostrat molt agraïda: “Ara que som aquí podem caminar sense por de res”, ha indicat.

Per la seva banda, Josep Gassó, president de Fundesplai, ha destacat que poder participar en aquest programa “és magnífic perquè forma part de la missió de Fundesplai cuidar les persones”.

Actualment, hi ha 21.786 persones ucraïneses acollides a Catalunya. D’aquestes, però, només 3.575 estan ateses pel programa estatal de refugi. Aquesta xifra representen només un 16,4% del total.