Sense Categoria

Índibil i Mandoni tornarà a Lleida el 10 de desembre

LleidaDiari
  • novembre 18, 2021
  • 5 min read
Índibil i Mandoni tornarà a Lleida el 10 de desembre

L'escultura d'Indíbil i Mandoni tornarà a comandar l'entrada al centre de Lleida per l'Arc del Pont a partir del 10 de desembre, després d'un any d'absència per ser restaurada al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

 

La Paeria ha organitzat un acte de benvinguda i un seguit d'activitats per rebre aquesta icona de Lleida, sota el títol de 'Retroba't amb Indíbil i Mandoni'. L'escultura en bronze dels cabdills Indíbil i Mandoni homenatja els herois ilergets que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i romans al s.III aC. La peça va patir un acte vandàlic el 17 de novembre de 2017 i va perdre la seva característica llança. És per això que, a més de restaurada, torna a Lleida amb els elements desapareguts.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha explicat que quan es van adonar que una de les icones «més estimades» de la ciutat estava en una situació de «deixadesa», que havia perdut la llança i que la mateixa integritat del grup escultòric estava amenaçada, es va decidir retirar el grup escultòric el 3 de desembre de 2020 i enviar-lo al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat per rebre el tractament «que mereixia». Durant aquest temps, ha afegit el paer en cap, s'ha fet una intervenció completa sobre el grup escultòric i ara que torna, «volem compartir-la amb la ciutadania».

Índibil i Mandoni tornarà a Lleida el 10 de desembre

Índibil i Mandoni tornarà a Lleida el 10 de desembre | LleidaDiari.cat

 

La Generalitat ha assumit el cost de la restauració de l'estàtua

La Generalitat ha assumit el cost de la restauració de l'estàtua, d'uns 30.000 euros, mentre que l'àrea d'Urbanisme de la Paeria s'ha fet càrrec d'uns 26.000 euros més, que inclouen el cost de la reposició dels elements que havien desaparegut, com la llança, la funda de la falcata i la cadena.

 

L'arribada a Lleida de l'estàtua restaurada i la seva instal·lació a l'Arc del Pont es farà el dia 9 de desembre, però romandrà tapada i no es descobrirà fins a l'endemà, dia 10, quan es farà un acte inaugural de benvinguda, a les sis de la tarda. Des de la Paeria expliquen que l'acte comptarà amb un conductor que caracteritzarà amb un to dinàmic les figures d'Indíbil i Mandoni i en farà la contextualització històrica. A més, es projectarà un muntatge audiovisual històric sobre l'Arc del Pont.

 

Pel que fa als actes que s'han organitzat per celebrar el retorn de l'escultura, entre l'1 de desembre i el 30 de gener, el Palau de la Paeria acollirà l'exposició 'Indíbil i Mandoni, els herois al descobert. Origen i restauració del conjunt escultòric (1946-2021)', un recorregut pels orígens, la història i el procés de restauració.

 

Una trobada dels Urban Sketchers Lleida

L'endemà de l'acte de benvinguda, l'11 de desembre a les 11 h, es farà una trobada dels Urban Sketchers Lleida sota el títol 'Benvinguts i ben dibuixats, Indíbil i Mandoni!'. Aquesta comunitat de dibuixants es reunirà a l'Arc del Pont per reinterpretar de nou el monument amb els seus dibuixos i aquarel·les.

 

Les visites guiades de Turisme de Lleida centrades en les 'Llegendes' i el tradicional 'City Tour' dels diumenges també acostaran als turistes i a tots els lleidatans que hi vulguin participar la història d'Indíbil i Mandoni i el procés de restauració que s'ha fet de l'estàtua. Des de la regidoria de Comerç, Mercats i Consum es posa en marxa el concurs d'Instagram 'Retroba't amb Indíbil i Mandoni', adreçat als establiments de comerç i serveis, que podran publicar les seves fotografies i vídeos de benvinguda i donar a conèixer els seus establiments.

 

Per tal d'implicar als infants en aquesta commemoració s'ha creat també un joc retallable amb cartolina. Se'n farà un tiratge de tres mil exemplars i es repartirà per les ludoteques i altres espais educatius. Amb aquest retallable els infants podran jugar a disfressar els herois ilergets amb complements divertits, reivindicatius i propis de la ciutat, recordant diversos moments en què s'ha guarnit l'estàtua, com ara el Carnaval o l'Aplec del Caragol.

 

El Gremi de Forners també se suma a aquestes accions per celebrar la tornada d'Indíbil i Mandoni a la ciutat, amb l'elaboració d'un pa especial basat en una recepta antiga inspirada en el poble iber. Està fet amb blat i espelta, un blat primitiu que compta amb més nutrients i més sabor. Es podrà trobar en diversos forns agremiats de tota la demarcació.

 

Història de la peça

La peça original, creada per Merard Sanmartí el 1882, representava els guerrers celtes Istolaci i Indortes i es va realitzar en guix com a part d'una beca d'estudis artístics de l'autor. Després, l'escultura va passar a formar part de la col·lecció de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, a instàncies del seu fundador.

 

El 1945, l'Ajuntament de Lleida va encarregar fondre una escultura en bronze dedicada a Indíbil i Mandoni basada en l'obra de Sanmartí. Inicialment es va emplaçar als Camps Elisis, en la celebració de la Fira de Sant Miquel del 1946 i, poc després, el conjunt va ser traslladat a la seva definitiva i actual ubicació.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *