Sense Categoria

Important baixada del suport a un referèndum sobre la independència

Avatar
  • octubre 30, 2018
  • 3 min read

Menys de la meitat dels catalans vol celebrar un referèndum sobre la independència | Gerard Martí

 

Un dels clams més habituals entre el sobiranisme és que la majoria de catalans, s’acostumen a donar xifres d’un 70%, estan a favor d’una consulta independentista. En canvi, una enquesta publicada avui pel diari ‘El Periódico’ desmunta aquesta teoria. Preguntats sobre si prefereixen un referèndum sobre la independència o sobre la millora de l’autogovern, només el 42,4% escull la primera opció.

 

L’enquesta també reflecteix com un 27,2% és favorable a votar un nou estatut d’autonomia que augmenti l’autogovern català, mentre que un 26,5% s’oposa a celebrar cap mena de consulta. Les dades apunten a una tendència a la baixa de l’independentisme que reforçaria la voluntat d’alguns membres dels governs d’allargar els terminis per crear un nou estat. 

 

Més de la meitat de votants, a favor de negociar amb Sánchez

Tal com es desprèn d’altres sondejos en l'àmbit estatal, la majoria de catalans i espanyols estan a favor que hi hagi una negociació entre la Generalitat i el govern espanyol. Així, un 56% dels enquestats considera que Quim Torra ha de negociar amb Sánchez la seva proposta d’un nou estatut. Entre aquests, es troben una quarta part dels votants de JxCat i un terç dels republicans.

 

La majoria dels enquestats a favor de la negociació entre Sánchez i Torra

La majoria dels enquestats a favor de la negociació entre Sánchez i Torra | ACN

 

Entre el sobiranisme, però, l’opció majoritària continua sent un referèndum d’autodeterminació. Tres quartes parts dels votants de partits independentistes s’hi mostren a favor. En total, és un 34,8% de la població la que no confia en les intencions del govern espanyol i que demana al Govern de la Generalitat que faci  una aposta clara per la república catalana.  

 

Per un 68,4%, els resultats de l’1-O no són vàlids

El sondeig també qüestiona el pes real dels resultats de l’1 d’octubre. Un 68,4% opina que d’aquell referèndum no es va despendre cap mandat que legitimés una declaració unilateral d’independència mentre un 28,8% creu que els resultats de la votació van ser vàlids.

 

Preguntats sobre si estan a favor de la independència, el 52,8% es mostra contrari mentre un 45,9% es declara favorable. Finalment un 39,4% declara sentir-se tant català com espanyol, un 27,1% només català, un 19,5% més català que espanyol i un 10,8% més espanyol que català.  

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *