Societat

Les indemnitzacions de l’assegurança agrària a Catalunya arriben al seu màxim històric

Una part important correspon als danys a la fruita per les gelades de l'abril amb més de 90 MEUR

Marta Romera
  • gener 16, 2023
  • 2 min read
Les indemnitzacions de l’assegurança agrària a Catalunya arriben al seu màxim històric

Les indemnitzacions de l’assegurança agrària a Catalunya han arribat al seu màxim històric amb 137 MEUR. La companyia estatal Agroseguro ha duplicat les indemnitzacions abonades al 2021 i les de l’any passat representen la xifra més elevada dels 42 anys d’història de l’assegurança agrària. Més de 90 MEUR d’indemnitzacions corresponen als danys provocats per la greu gelada que hi va haver durant els primers dies d’abril i que va afectar seriosament molts cultius de fruita dolça de les comarques de Ponent. Concretament, Agroseguro ha abonat 115,8 MEUR a productors assegurats de les comarques de Lleida, principalment de fructicultura i herbacis extensius.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

A més a més, les gelades també van ser les principals responsables de l’augment en els danys i indemnitzacions als productors d’ametlla, que han pujat fins als 4,4 MEUR el 2022, més del doble que la campanya anterior.

 

A continuació, s’hi situen els danys registrats per ramaders assegurats en les diferents línies d’assegurances pecuàries (21,4 MEUR) i les indemnitzacions a productors d’herbacis extensius (14,1 MEUR), que gairebé multipliquen per cinc respecte a la passada collita a causa de la combinació entre la sequera, les altes temperatures, les onades i els cops de calor que hi va haver durant la primavera i l’estiu.  La resta d’indemnitzacions abonades fins arribar a la xifra final corresponen a la vinya (3,7 MEUR), cítrics, cirera, olivera i hortalisses, entre d’altres.

Per demarcacions, les indemnitzacions abonades als agricultors i ramaders assegurats a Lleida han pujat fins a 115,80 MEUR, ja que es tracta de la principal zona fructícola de Catalunya i, per tant, la més afectada per les gelades de l’abril. La resta, se separa entre Barcelona (8,9 MEUR), Tarragona (7,5 MEUR) i Girona (5,2 MEUR). Més del 96% dels pagaments ja s’han fet i, per tant, se superen els 132 MEUR abonats.

 

L’alta sinistralitat i indemnitzacions abonades per Agroseguro, confirmarien segons la companyia, els greus efectes del canvi climàtic i la necessitat de contractar una assegurança agrària per garantir el futur de les explotacions.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *