Incorporen la intel·ligència artificial per planificar la radioteràpia

L’Hospital del Mar ha incorporat la intel·ligència artificial per planificar la radioteràpia. El centre ha començat a utilitzar eines d’aprenentatge automàtic per planificar la irradiació del cervell en pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules petites a qui calia irradiar el cervell per evitar metàstasis, però protegint-ne l’àrea de l’hipocamp per evitar pèrdues de memòria i altres efectes secundaris del tractament.  

El sistema redueix un 55% el temps de planificació i permet ajustar millor la radiació que rep el pacient. El projecte, que ha estat validat per un estudi publicat a la revista ‘Clinical and Translational Oncology’, s’ampliarà ara a altres tumors. 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’Hospital del Mar és el primer centre a l’estat espanyol a utilitzar l’aprenentatge automàtic en la planificació de procediments radioteràpics. L’equip del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital del Mar ha fet servir un programari comercial existent (RapidPlan, de Varian Medical Systems) per desenvolupar un algoritme que ha après com planificar els procediments. 

L’hospital barceloní és pioner en la protecció de l’hipocamp en aquests pacients i aquesta experiència ha estat important per desenvolupar el sistema. L’eina, Hippo-Mar, ha utilitzat dades de 44 pacients per aprendre a fer el disseny i crear el model de forma automàtica. 

Una vegada creat, se’n va validar el funcionament en deu pacients. En aquests casos, es va fer la planificació amb la nova eina i es va comparar amb el pla generat pels dosimetristes per analitzar-ne la precisió. 

La conclusió és que, no només es va enllestir la planificació de la radioteràpia de forma més ràpida, amb una reducció del 55% del temps, sinó que la quantitat de radiació que rebien els pacients era més ajustada i no calien modificacions manuals. 

La doctora Núria Rodríguez de Dios, metgessa adjunta del Servei d’Oncologia Radioteràpica i autora principal de l’estudi, destaca que aquestes eines són “més eficients, permeten reduir el temps de planificació i que els pacients siguin visitats i tractats el mateix dia, sense haver d’esperar”, en declaracions recollides en un comunicat de l’hospital. Fins ara, la complexitat del disseny del tractament obligava a demorar-ne l’inici. 

La seva creació ha estat possible gràcies al treball d’un equip multidisciplinari, format per metges, físics i tècnics. Els impulsors del projecte defensen que el sistema es pot exportar de forma fàcil a altres hospitals, fins i tot a centres que tinguin menys experiència en procediments complexos de radioteràpia. L’algoritme és capaç d’aprendre cada vegada que planifica un cas i això fa que la seva adopció sigui útil i no calgui disposar de personal amb coneixements avançats.