La incineració és l’opció més demanada a les funeràries a Catalunya

La incineració va ser l’opció més demanada a les funeràries a Catalunya el 2021 amb un 52,2%, segons un estudi elaborat a partir de les dades de l’empresa de serveis funeraris Àltima, present en 247 municipis de Catalunya i Balears. 

Aquesta alternativa s’ha duplicat en els darrers 15 anys i, respecte al 2020, ha augmentat prop d’un 3%. A la província de Barcelona, arriba al 56,7% i a la capital se situa en gairebé un 60%. Tot plegat en un context en el qual l’empresa s’ha vist abocada a fer front als sobrecostos generats per la inflació i l’augment de preu de l’energia. Ho ha fet a través d’iniciatives sostenibles com la instal·lació de plaques solars, l’impuls d’una flota elèctrica i l’aposta per ofrenes florals de proximitat.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Després de dos anys complexos per les restriccions de la pandèmia, l’empresa ha apuntat que aquest 2022 ja s’ha recuperat la normalitat als tanatoris i cementiris. Un escenari, però, que s’ha vist truncat per un context d’incertesa, amb uns preus a l’alça i una crisi energètica que ha obligat Àltima a fer mans i mànigues per reduir les despeses i no abocar-les en les factures dels usuaris dels serveis. 

“Tota aquesta crisi de preus ja la vam començar a notar abans de la guerra d’Ucraïna, ens va augmentar el cost de l’electricitat i el gas. Els serveis funeraris són molt intensius en energia i haurem de valorar com podem traslladar-ho el menys possible a les famílies, perquè sabem que és un tema delicat”, ha explicat un dels consellers delegats, en Josep Ventura.

Tal com ha declarat l’altre conseller delegat d’Àltima, Joan Ventura, la incineració se situa com l’opció majoritària pel que fa al destí final de la defunció. En línia amb aquesta tendència, els cementiris s’estan adaptant per crear sepultures i espais específics per al destí de les cendres, com columbaris o jardins. En els darrers 10 anys, l’empresa ha registrat un augment d’aquesta demanda d’un 40%.