L’incendi de Ribera d’Ebre avança cap al Segrià

El fum de l'incendi de Ribera d'Ebre es podia veure des de Llardecans.

El fum de l'incendi de Ribera d'Ebre es podia veure des de Llardecans. | LleidaDiari.cat

 

L'incendi de Ribera d'Ebre, entre la Torre de l'Espanyol i Vinebre, continua aquest dijous actiu i supera ja les 4.000 hectàrees cremades. El flanc dret és el que més preocupa als Bombers. Durant la nit s'ha treballat amb intensitat en l'esquerre per tal d'ancorar-lo a la C-12 i així poder centrar els esforços en la zona més perillosa. Només s'ha pogut arribar a un 33% del flanc dret, ja que la zona és molt abrupta i amb molts barrancs, el que dificulta la tasca dels Bombers, que veuen impossible poder controlar el foc aquest dijous. De fet, donen per fet que el costat dret se'ls obrirà en algun moment del dia. La previsió indica un nou ascens de les temperatures, però no està previst que bufi el vent, un factor que dimecres va empènyer el foc amb molta velocitat.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Concretament, a la demarcació de Lleida, continuen tallades les carreteres C-233 entre Bovera i Flix, i la C-12, entre Maials i Flix per aquest incendi. Els Mossos també van desallotjar dimecres a la tarda els masos de les poblacions de Bovera, Flix Maials i Llardecans. A més, la Creu Roja ha habilitat amb desenes de matalassets i mantes la sala esportiva de l'escola Enric Grau Fontseré de Flix per a tots els desallotjats per l'incendi que han volgut passar-hi la nit. L'Ajuntament ha fet un inventari amb una quarantena de veïns que podrien necessitar un espai per menjar, dormir i netejar-se però han estat molts més els afectats, com han assegurat fonts del consistori.

 

El cos dels Rurals corroboren que l'origen de l'incendi ha estat un femer que ha fet autocombustió però assenyalen que no complia amb la normativa. És per això que presentaran una sanció administrativa per «les males condicions» del femer on ha començat el foc i també una denúncia per negligència per l'estat de l'explotació que ha donat lloc a l'incendi. «Els femers han de tenir una base i altres condicions pensades a nivell de gestió de residus però aquestes condicions ajuden a la prevenció d'incendis. Aquest no complia cap requisit de la normativa actual en explotacions ramaderes», ha explicat Marc Costa, director general dels Agents Rurals.

 

Es tracta d’un dels pitjors incendis dels darrers 20 anys, amb un potencial de 20.000 hectàrees.

 

Els Mossos mantenen tallada la C-12, a l'altura de Maials.

Els Mossos mantenen tallada la C-12, a l'altura de Maials. | LleidaDiari.cat