Categories: Successos

Increïble: L’incendi que fa un any que crema a Catalunya

L’incendi que es va originar a la planta de Secomsa a Botarell (Baix Camp) l’abril del 2023 continua combustionant de forma interna i lenta un any després. Els bombers han confirmat a l’ACN que es va prendre la decisió de deixar-ho cremar, ja que la seva extinció «no era viable per l’elevadíssim volum de sòlids en combustió» i perquè es requeria una quantitat desproporcionada d’aigua. El grup ecologista Gepec ha lamentat que s’hagi normalitzat una situació resultat d’una mala gestió dels residus, ja que la planta concentra “grans” volums de piles que impedeixen que es delimiti la zona en cas d’autocombustió. Uns arguments que desmenteix l’empresa gestora, Secomsa, tot assegurant que les piles estan suficientment”separades.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El president del Gepec, Xavi Jiménez, ha denunciat que «no és normal que un incendi estigui cremant durant un any» i sense capacitat de poder-lo extingir. Per a Jiménez, el que va passar és el reflex d’una gestió “preocupant” dels residus, ja que considera que la planta té “grans” volums de matèria orgànica que no permeten que es delimiti la zona en cas d’incendi.

Ha atribuït aquestes piles voluminoses a la baixa qualitat del compost. Segons ha detallat, les restes arriben a la planta amb molts impropis -sobretot plàstics-, ja que d’origen no seleccionem bé la matèria orgànica, i això fa que es produeixi un compostatge de baixa qualitat i amb poca sortida comercial. «Els pagesos ja no van a buscar compostatge a Secomsa, perquè ningú vol omplir les seves finques de plàstics», ha afirmat. Per aquest motiu, considera que aquest incendi ens ha de fer reflexionar sobre la cadena de reciclatge que tenim. En aquest sentit, ha defensat sistemes com el porta a porta que, segons el seu parer, garanteixen una recollida de qualitat dels diferents residus.

Secomsa contradiu Gepec

Per la seva banda, el responsable corporatiu de Secomsa, Gustau Biada, ha assegurat que la planta separa tots els impropis amb què arriben els residus i que, per tant, el compostatge és de bona qualitat. El responsable de la societat gestora de la planta, creada amb capital públic pel Consell Comarcal del Baix Camp, ha desmentit que les instal·lacions concentrin grans volums de matèria orgànica i ha afegit que les piles estan prou separades i protegides amb tallafocs. Una delimitació dels residus que l’ACN no ha pogut comprovar, ja que l’empresa ha prohibit al mitjà accedir-hi.

D’altra banda, Biada ha subratllat que la matèria orgànica no té res a veure amb l’incendi del 14 d’abril del 2023, on, segons ha assegurat, només van cremar restes vegetals. A més, ha puntualitzat que l’orgànica és impossible que s’incendiï en aquesta planta, gràcies als processos a què se sotmet. Pel que fa a l’incendi, Biada ha recordat que encara no s’ha pogut determinar com es va originar. Tot i això, ha defensat que les piles estaven a unes distàncies determinades i que va ser el fort vent de la jornada el causant que el foc saltés cap a altres zones. En qualsevol cas, ha puntualitzat que l’incendi va quedar restringit a l’àrea on hi havia fracció vegetal i que no va afectar cap lloc més de la planta.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Caragols Almacelles renova com a col·laborador oficial i proveïdor de la Fecoll

Caragols Almacelles, una empresa especialitzada en la cria, distribució i venda de caragols, ha renovat…

3 minuts ago

Ramaders es manifesten al Pallars per demanar millores després de la presència d’ossos al Pirineu

La «presència inusual» d'ossos a pocs metres dels pobles a la vall Ferrera, ha fet…

15 minuts ago

Enxampat un home després de robar en una casa i llançar un home gran pel balcó a Catalunya

La Guàrdia Urbana de Figueres ha detingut un home que havia entrat a robar en…

49 minuts ago

Viatges en tren per Espanya? Arriben unes ofertes que no et pots perdre!

Renfe llança aquest dilluns 20 de maig una campanya de Superpreus per viatjar al juny…

1 hora ago

Heu vist la nova icona de WhatsApp? T’expliquem què significa!

WhatsApp, la plataforma de missatgeria, ha introduït un nou indicador destinat a informar els usuaris…

1 hora ago

Tràgic: Un avi mata els seus dos nets a Espanya

Un tràgic succés ha ocorregut a la localitat de Huétor Tájar, a Granada, on un…

2 hores ago