Un incendi crema 75 hectàrees a Catalunya

Els Bombers han estabilitzat cap a dos quarts de nou de la nit d’aquest divendres el foc que s’ha declarat a Bonastre (Baix Penedès) poc després de dos quarts de tres. Segons els Bombers de la Generalitat, l’incendi ha calcinat prop de 75 hectàrees. L’incendi ha començat en una zona pròxima a una hípica i presentava capacitat de progressió i focus secundaris. Hi ha hagut flames de fins a 20 metres d’alçada «empeses pel vent erràtic de tempestes properes», ha detallat l’inspector Oriol Corbella. Els Bombers han aconseguit ancorar el flanc esquerre a un camp de conreu i el dret avançava menys del previst en direcció nord-oest. 48 dotacions es mantenen a l’indret per controlar el foc.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

(A l’actualització es precisa el detall de l’incendi en base a les declaracions de l’inspector del cos de Bombers fetes al centre de comandament avançat)

Corbella ha explicat que l’inici del foc «ha generat molt neguit» perquè s’ha escampat ràpidament, «fent una cursa a molta alta velocitat». De fet, s’ha generat un pirocúmul que ha fet que «el foc agafés una dinàmica pròpia», amb flames d’entre 15 i 20 metres. «Tenia potencial per fer-se molt gran», ha ressaltat, alhora que ha explicat que d’inici han hagut de desallotjar un mas molt proper al foc.

Tot i els temors inicials, el fet que el cap i el flanc esquerra hagin topat amb camps de cultiu ha facilitat la feina als Bombers. De fet, aquesta nit només treballen amb línia d’aigua al flanc dret, ja que la resta del foc estan deixant que actuï fins que mori del tot als conreus. Corbella ha destacat el paper que han jugat aquests camps de cultiu «en un moment en què la massa forestal està molt afectada per la sequera».

Una de les principals preocupacions en relació al flanc dret ha estat que s’adreçava al nucli de Masarbonès, al terme municipal de Masllorenç, on preveien que arribés en un màxim de dues hores. Els serveis d’emergència han començat a definir un pla de confinament que al final no s’ha hagut de tirar endavant. Finalment, Corbella ha assegurat que «no ha arribat a estar en risc» perquè han pogut frenar la velocitat del foc i finalment donar-lo per estabilitzat.

Amb l’arribada de la nit, Corbella s’ha mostrat «molt optimista» perquè les flames ja no avancen i es treballa per donar l’incendi per controlat a primera hora del matí. «El risc de descontrol ara ja és molt menor, hi ha una humitat alta, temperatures baixes i certa previsió de pluges», ha afegit.

Segons Corbella, la superfície potencial de ser calcinada era de 300 hectàrees. Les estimacions d’aquest vespre és que se n’haurien cremat unes 75. D’aquestes, Agents Rurals n’ha detallat 58: 36,74 forestals i 21,53 agrícoles. 0,20 hectàrees pertanyen a l’espai protegit de Massís de Bonastre.

Per la seva part, la directora de Serveis Territorials d’Interior al Camp de Tarragona i Baix Penedès, Elisabet Llombart, ha assegurat que l’incendi de Bonastre és el «clar exemple» dels focs que hi haurà aquest estiu. «S’inicien amb molta virulència», ha lamentat, en referència a les elevades temperatures i a la sequera dels boscos.

Des del municipi, l’alcaldessa Ester Bartra ha lamentat que preveien ser víctimes d’un incendi forestal a curt termini, tenint en compte la idiosincràsia del poble, envoltat de massa forestal. Bartra ha recordat que els darrers cinc anys ja han patit altres incendis i ha afirmat que veien «molt probable» que n’arribés un de nou aquesta primavera. Bartra ha agraït la tasca dels Bombers i especialment la rapidesa dels equips de les ADF (Agrupacions de defensa forestal).