Foto: Un incendi deixa al descobert restes òssies a Catalunya

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha explicat aquest divendres que s'han localitzat més de 20 punts amb nombroses restes òssies a la zona de Corbera d'Ebre (Terra Alta) que va quedar recentment cremada per l'incendi que es va declarar el passat 16 de juny i que va afectar 400 hectàrees. La consellera ha visitat la zona afectada pel foc i ha pogut conèixer de primera mà les diverses restes superficials, que corresponen al període de la Guerra Civil.

 

Ciuró ha explicat que membres del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, agents rurals i també alguns historiadors van posar en coneixement de la Direcció General de Memòria Democràtica el descobriment d'aquestes restes, que van aflorar arran de l'incendi forestal. En total, segons ha explicat la consellera «hi ha més de 20 punts diferents amb restes. Aquesta zona va ser primera línia del front durant la batalla de l'Ebre i aquestes restes ens parlen d'aquells fets tan tristos, d'aquells combatents –molts d'ells joves? que van perdre la vida en aquesta zona».

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La consellera també ha afegit que en aquests terrenys, que fa 84 anys van ser l'escenari dels combats de la batalla de l'Ebre durant la Guerra Civil, s'han localitzat, des de l'any 2009, «115 restes humanes d'aquell període». Les informacions sobre aquestes noves troballes van permetre que la Direcció General de Memòria Democràtica pogués fer una intervenció d'urgència a la zona per recollir les restes i per a prospectar arqueològicament els indrets assenyalats, treballs que la Direcció General va iniciar el 27 de juny de 2022 i que encara continuen.

Imatge de les restes òssies trobades a Corbera

Recuperen un centenar d'ossos de soldats en la zona cremada de Corbera d'Ebre | LleidaDiari.cat

 

Visita als camps de treball

La consellera ha fet avui una visita institucional a les Terres de l'Ebre i a primera hora del matí ha visitat un dels camps de treball que recuperen vestigis i trinxeres de la batalla de l'Ebre. El camp es diu Recuperem les trinxeres de les Devees i es fa a la Fatarella (Terra Alta), fins el 16 de juliol.

 

La consellera ha estat acompanyada pel director general de Memòria Democràtica, Antoni Font; el director del Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), Joan Baptista Forcadell; el director de Joventut, Àlex Sastre, i el director dels serveis Territorials de Justícia a les Terres de l'Ebre, Joan Juan. Sobre aquest assumpte, Ciuró ha destacat que «és essencial implicar la joventut en els temes de memòria democràtica. És tan important recuperar la memòria, com transmetre els coneixements a les noves generacions, que no van viure els fets, però que són hereves de les seves conseqüències», ha explicat.

 

Tres nous camps de treball vinculats a la batalla de l'Ebre

El Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) i la Fundació Escolta Josep Carol gestionen aquest mes de juliol tres nous camps de treball vinculats a la batalla de l'Ebre, que tenen com a eix l'arqueologia en alguns dels espais del que fou el combat més important de la Guerra Civil. L'objectiu és recuperar trinxeres i vestigis d'aquests llocs històrics i iniciar-ne les tasques de rehabilitació. Aquesta activitat forma part del programa de camps de treball organitzat per la Direcció General de Joventut.

 

Els camps s'adrecen a joves d'entre 14 i 17 anys. Suposen una oportunitat per donar a conèixer els fets de la batalla de l'Ebre i sensibilitzar els joves sobre la importància de la memòria democràtica, gràcies al coneixement pràctic del mètode arqueològic.