Inauguració de la nova biblioteca de Torrefarrera

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presidit aquest dissabte l’acte d’inauguració de la Biblioteca Providència Tomàs Freixenet de Torrefarrera (Segrià). L’edifici té dues plantes, amb un total de 992 metres quadrats, i s’ha construït aprofitant una estructura existent, ubicada al carrer Cortes Catalanes, que s’ha remodelat i ampliat. El projecte ha tingut un cost total de 2 milions d’euros que han estat finançats per l’Ajuntament del municipi, la Generalitat i la Diputació de Lleida. El nou equipament compta amb una col·lecció total de 7.850 documents i 52 títols de revistes.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’acte d’inauguració de la biblioteca ha aplegat més de 300 persones i ha estat presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada de l’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre. Garriga ha destacat la importància d’aquest nou equipament per al municipi, ja que “les biblioteques són un lloc per enamorar-se de la lectura i una porta d’entrada a la cultura“. També ha posat en valor el nom escollit per a la nova biblioteca a través d’un procés participatiu, fent honor a “una de les mestres més estimades del poble”.

La construcció de la biblioteca Providència Tomàs Freixenet ha estat promoguda pel Departament de Cultura i l’Ajuntament de Torrefarrera. El cost total de l’equipament ha estat de 2 milions d’euros, amb una aportació del Departament de Cultura de 859.591 euros. El Departament de Presidència ha aportat 120.000 euros, l’Ajuntament de Torrefarrera, 995.782 euros i la Diputació de Lleida, 293.959 euros.

La nova biblioteca

L’edifici té dues plantes, amb un total de 992 m2, i està situat al carrer Corts Catalanes. S’ha construït aprofitant una estructura existent que s’ha remodelat i ampliat. Al nivell superior de la façana que dona al carrer s’han eliminat els pilars existents per construir un porxo d’accés, mentre que a la façana posterior, davant de la zona de jocs infantils, dos volums nous acullen l’ascensor i l’escala principal. Amb l’ampliació dels laterals, s’ha creat un pati d’ús interior. La coberta de la biblioteca incorpora lluernes per millorar la qualitat de l’espai interior i s’hi instal·laran plaques solars per fer-la un equipament sostenible.

La planta baixa es destinarà als espais que poden tenir un ús independent, com són la sala polivalent i l’aula de formació. També s’hi troba l’espai d’acollida de la biblioteca, l’àrea de revistes i l’àrea infantil. El projecte ha anat a càrrec de l’arquitecte Jordi Casadevall i Dalmau.

A la biblioteca hi treballaran 3 persones, que s’han seleccionat en els darrers mesos.

La mestra Providència Tomàs Freixenet

El nom de la Biblioteca Pública Providència Tomàs ha estat escollit mitjançant un procés participatiu entre tots els veïns del municipi. Providència Tomàs Freixenet (Aspa, 1891 – Torrefarrera, 1964) va treballar de mestra a Torrefarrera de l’any 1947 al 1955 i es quedà a viure al poble fins a la seva mort. És la iniciadora d’una nissaga de dones mestres i va donar nom a la casa pairal de “ca la mestra”.

Xarxa de biblioteques públiques

Amb aquesta nova incorporació, el Sistema de Lectura Pública de Catalunya (SLPC) compta amb un total de 439 equipaments (427 biblioteques i 12 bibliobusos), dels quals 48 biblioteques i dos bibliobusos són de les comarques de Lleida.