Cultura

Cultura: Inauguren l’exposició Món Tanca a Lleida

Serà efímera, ja que està feta amb paper

Marta Romera
  • novembre 4, 2022
  • 4 min read
Cultura: Inauguren l’exposició Món Tanca a Lleida

Alumnes del Grau d’Educació Infantil-Gestions Creatives de la Facultat d’Educació de la Universitat de Lleida inauguren l’exposició CURTCIRCUITS AL MÓN – TANCA. Maneres creatives d’interrompre el control de la mobilitat dels cossos.

 

Aquesta exposició, que serà efímera, ja que està feta amb paper, estarà situada al marge dret/esquerra del Riu Segre, a l’altura del Pont de la Universitat. Aquesta acció està emmarcada en el cicle PEACE NOT DEAD, un seguit de conferències, formacions, tallers i intervencions que giren al voltant d’un eix transversal al llarg del curs.

 

L’eix transversal és el concepte de la ‘cultura de la pau’, es programa durant tot el curs i es fa a partir d’un treball en xarxa on hi col·laboren el col·lectiu Gestions Creatives de la Facultat d’Educació Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, la Coordinadora d’ONGD i Altres Moviments Solidaris de Lleida i la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Aquest treball col·lectiu entre diverses entitats està donant uns fruits molt interessants perquè segons afirmem els seus membres «això ens permet atansar als alumnes, durant la seva formació inicial, cap a un món on conviuen una sèrie de discursos, mirades i cossos que no existeixen en els currículums oficials. A més, aquesta oferta formativa no sol ho oferim als nostres alumnes sinó que alhora estan obertes a tota la comunitat educativa i a la ciutat».

 

En aquesta ocasió, per a l’exposició Món Tanca, han comptat amb el treball del col·lectiu Enmedio, que són artivistes que connecten l’art i l’acció política, i la col·laboració inestimable de l’ICIP, l’Institut Català Internacional per la Pau, que és una entitat que promou la cultura de pau en la societat catalana i en l’àmbit internacional.

De manera prèvia a l’acció artística s’ha treballat en dues sessions amb ells. Una primera sessió formativa on expliquen que per a ells el món ha esdevingut tanca. Una gran tanca feta de moltes altres tanques. Tanques que exclouen, tanques que condueixen a la clandestinitat, a l’explotació, a l’amenaça contínua, al racisme. De vegades, passa que algun cos no accepta la condició ni el lloc que li són assignats. En aquests casos es produeix el que ells anomenen un curtcircuit, una interrupció en el funcionament del Món-tanca.

I una segona sessió en format taller on les experiències dels grups que presenten són exemples il·lustratius d’aquests curtcircuits, accions creatives capaces de fer front als sistemes de control del Món-tanca. Al taller s’ha estudiat l’espai públic des d’un punt de vista crític. S’ha analitzat el Món-Tanca i presentat la publicació realitzada pel col·lectiu Enmedio de cara entendre allò que la defineix com un dispositiu cultural d’acció i intervenció col·lectiva. El diari Món-Tanca és una edició de sis diaris. Cadascun compon una peça individual que al desplegar-se construeix un mural de grans dimensions. Són les gegantofotografies, el dispositiu artístic amb el qual es farà la intervenció col·lectiva amb l’exposició Món-Tanca.

 

La tercera sessió és la intervenció artística que es fa en format exposició efímera al Riu Segre i que estarà oberta a tota la ciutat i es podrà visitar durant els dies que duri el material amb el qual està feta. 

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *