Illa situa la data de la distribució de la vacuna a Espanya «d’aquí a 5 o 6 mesos»

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, posant-se la mascareta en una roda de premsa a Madrid

El ministeri de Sanitat, Salvador Illa, en una imatge d'arxiu. | Cedida

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat en una entrevista aquest divendres, 16 d'octubre, a 'El Món a RAC1', que la vacuna contra el coronavirus podria estar llesta, en el millor dels pronòstics, entre aquest desembre i principis de 2021. «No està descartat que la vacuna sigui un regal de Nadal», ha explicat el ministre, que ha recordat que «un dels contractes en contempla uns 3 milions de dosis per Espanya».

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Cinc o sis mesos per a la distribució de la vacuna

«S'ha d'esperar al novembre a tenir-ne les primeres impressions, però si superés les anàlisis clíniques la podríem tenir aviat», ha dit. «Si arriba la vacuna, la situació serà molt diferent que la que tenim ara», ha pronosticat un Illa que s'ha atrevit a anunciar que «si no és al desembre serà a principis d'any perquè hi ha un esforç internacional molt potent».

 

Altra cosa serà, però, la distribució d'aquesta vacuna. En aquest cas, caldrien uns 5 o 6 mesos per aconseguir-la, un període que preveu «complicat» i on la distribució es farà de manera equitativa per comunitats. Illa adverteix, però, que aquest període serà perillós, atès que es tracta d'«un virus que és molt contagiós i que pot generar moltes complicacions». Seguint les dates anunciades per Illa, doncs, la distribució de la vacuna podria arribar entre la primavera i l'estiu de 2021.

 

Illa creu que «no estem al mateix escenari de la primera onada» i aplaudeix les mesures a Catalunya

A banda de concretar les dates en què podria arribar la vacuna arreu del territori espanyol, el titular de Sanitat ha volgut deixar clar que Espanya no es troba «en el mateix escenari de la primera onada». «La letalitat és molt més baixa i detectem molts més casos; el perfil dels contagiats també és més jove, l'impacte és més baix», ha deixat clar Illa.

 

Sobre les mesures a Catalunya, el ministre de Sanitat ha apuntat que està «a favor que es prenguin mesures proporcionades a la realitat epidemiològica de cada territori amb el suport del govern d'Espanya». «Catalunya ha fet una valoració de la situació, tant la consellera com a nivell tècnic. Com sempre, dono suport a aquest tipus de mesures. Hem de fer confiança als responsables de Salut», ha reblat el ministre de Sanitat.