Sense Categoria

Il·lustren un centenar d’articles de la Viquipèdia que fan referència al Pirineu

Avatar
  • agost 21, 2019
  • 3 min read

Imatge del Parc Natural de l'Alt Pirineu | LleidaDiari.cat

 

Prop d'un centenar d'articles de la Viquipèdia que fan referència a l'Alt Pirineu i Aran s'han il·lustrat recentment amb imatges històriques, d'entre els anys 1880 i 1930, procedents del domini públic de la Memòria Digital de Catalunya, gestionat pel departament de Cultura.

 

Voluntaris de l'associació sense ànim de lucre Amical Wikimèdia han dut a terme la publicació d'aquests materials multimèdia d'indrets geogràfics, edificis històrics i nuclis de població. En termes globals, s'han bolcat un total de 21.666 imatges sobre diferents punts del país i d'arreu d'Europa. El projecte, liderat per Carles Paredes i Isidre Sunyé, s'ha fet en el marc de l'acord de col·laboració que l'entitat i la Generalitat van signar el 2018 per fomentar la divulgació de continguts d'aquest tipus.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

L'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran ha estat el que s'ha cobert d'una forma més exhaustiva

L'Hospital de Sant Nicolau dels Pontells, l'estany Gento, l'església de Sant Miquèu de Vielha e Mijaran o Era Mòla de Baguergue són alguns dels articles de la Viquipèdia als quals s'han incorporat fotografies històriques que estaven emmagatzemades a la Memòria Digital de Catalunya. L'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran ha estat el que s'ha cobert d'una forma més exhaustiva a través d'un projecte que ha consistit en la càrrega massiva, classificació i revisió de milers de reproduccions de sobre placa de vidre.

 

Les imatges estan categoritzades per municipis, obres patrimonials i indrets geogràfics i també es poden trobar classificades per dècada i fotògraf. En la majoria de casos, s'han conservat les metadades de la Memòria Digital de Catalunya i, a més, els voluntaris també han esmenat errors en centenars de descripcions, que es remetran al repositori original.

 

Una quinzena de participants

D'altra banda, i gràcies a un concurs d'edició organitzat per la pròpia Amical Wikimedia, fins a una quinzena de participants han col·laborat en la tasca de distribuir i assignar aquestes imatges als articles corresponents de la Viquipèdia en català. En total, 663 fotografies han passat a il·lustrar articles que fins al moment estaven orfes d'imatges o que no disposaven d'una contextualització gràfica del passat.

  

  

Els participants també han complementat amb imatges fins a una cinquantena d'articles en castellà, anglès, francès, alemany, portuguès i cebuà. Amb la voluntat de facilitar la seva difusió entre altres versions idiomàtiques de la Viquipèdia, prop de 200 d'aquestes il·lustracions i les seves descripcions s'han introduït a la base de dades lliure Wikidata, a partir de la qual altres idiomes des d'aquesta enciclopèdia en línia les poden absorbir directament, juntament amb la informació que les acompanya.

 

També et poden interessar…

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *