L’IEI omple de poesia Lleida amb cinc recitals durant el mes de març

Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el 21 de març, l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha organitzat ‘Poesia a l’IEI’, un cicle de recitals que donarà veu a diverses formes i expressions poètiques i que convidarà a viatjar a través de les paraules i la música.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Sota el títol ‘Paraula Viva, entre versos i música’, aquesta trobada amb la poesia vol ser un espai per escoltar, sentir i reivindicar el poder de la paraula dita. Així, al llarg del mes de març, concretament els dies 6, 18, 19, 26 i 28, sempre a l’Aula Magna de l’IEI i a les 18.00 hores, el cicle proposa un seguit d’espectacles que fusionen poesia i música, amb veus destacades del panorama literari i artístic.

A més, el cicle vol anar més enllà i commemorarà també altres dies internacionals vinculats a la cultura i a la reivindicació social. Així, farà un recorregut per la literatura escrita per dones i sobre dones, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, i fusionarà poesia, música i imatge en una experiència escènica única i inclusiva per celebrar el Dia Mundial del Teatre.

Programa:

Dijous, 6 de març: ‘Flor Llaminera’, Grup de Recitadores de l’Ateneu

‘Flor Llaminera’ és un recital poètic i en prosa que proposa un viatge per la literatura escrita per dones i sobre les dones, amb motiu del Dia Internacional de la Dona (8 de març). A càrrec del Grup de Recitadores de l’Ateneu Popular de Ponent, l’espectacle combinarà lectures de textos de diferents autores, com Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Abelló o Sylvia Plath, que aborden temes com la feminitat, la maternitat, l’amor, la violència o la identitat, entrellaçats amb fragments de la ‘Cançó de fer camí’, de Maria-Mercè Marçal.

Aquesta proposta vol ser un homenatge a la veu femenina en la literatura i una reivindicació de la seva força transformadora, portant a escena una selecció de textos que han donat forma a la consciència i la lluita de les dones al llarg del temps.

Dimarts, 18 de març: ‘Boscúria’, amb Xarim Aresté i Gemma Ventura

A ‘Boscúria’, Xarim Aresté i Gemma Ventura faran un recorregut per les profunditats del bosc a través de la poesia i de la música. D’una banda, Gemma Ventura llegirà poemes de grans referents com Wislawa Szymborska, Mary Oliver, Enric Casasses, Antònia Vicens o Josep Carner, i de l’altra, Xarim Aresté interpretarà cançons seves que parlen de la saviesa dels rius, les muntanyes i les arrels.

Una oportunitat per reflexionar sobre com la natura, a cada moment, fa de mirall de les nostres vides a través d’un espectacle que convida a escoltar, sentir i deixar-se endur per la bellesa del vers i la força de la natura.

Dimecres, 19 de març: ‘La Música i el Vers’, amb Jordi Gasion

‘La Música i el Vers’ és un espectacle íntim en què Jordi Gasion donarà vida als versos de grans poetes a través de la música i en què reivindicarà la poesia com a font de cançó i com a vehicle d’expressió universal.

Acompanyat de la seva guitarra, el cantautor fusionarà la força de la paraula amb la melodia, en un recorregut que abraça des de les seves lletres fins a adaptacions d’artistes com Lluís Llach, Toti Soler o Miquel Àngel Tena.

Amb una selecció de poemes de Maria-Mercè Marçal, Màrius Torres, Amat Baró, Meritxell Nus, Joan Barceló i Leonard Cohen, entre d’altres, Gasion ofereix una experiència que proposarà un diàleg entre poesia i música.

Dimecres , 26 de març: ‘De la terra a les estrelles’

Un recital en què es reuneixen els i les poetes vinculats/des a Lleida que han rebut el Premi de Poesia Màrius Torres al llarg dels seus 28 anys d’història (1996-2024): Meritxell Cucurella-Jorba, Txema Martínez, Àngels Marzo, Gabriel Pena, Pere Pena i Carles M. Sanuy.

Sis veus singulars que han contribuït a enriquir el nostre panorama literari i que oferiran una mostra de la seva obra en aquest homenatge a la poesia feta des del territori.

Divendres, 28 de març: ‘Compta amb mi’, amb la companyia La Màxima

Espectacle de recitació poètica de la companyia La Màxima, que fusiona poesia, música i imatge per donar vida a les paraules a través d’una posada en escena visual i emotiva. Es tracta d’una proposta inclusiva que reivindica la força de la poesia com a eina d’expressió i comunicació universal.

Amb motiu del Dia Mundial del Teatre (27 de març), aquest muntatge ofereix una selecció de textos de poetes lleidatans i lleidatanes, posa en valor la paraula dita i subratlla el paper de la cultura com a motor d’integració i sensibilització social. Un espectacle que convida a escoltar, a mirar i, sobretot, a sentir la poesia en tota la seva dimensió.