Identifiquen una de les claus de l’alta agressivitat del càncer de pàncrees

Un estudi liderat per centres de recerca catalans ha identificat un factor determinant en l’alta agressivitat del càncer de pàncrees. Els investigadors han demostrat el paper de la proteïna Galectina-1 en el nucli de les cèl·lules que envolten el tumor, els fibroblasts, contribuint-ne a l’activació. En l’estudi, que publica la revista PNAS, hi han participat l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC-IDIBAPS), el CaixaResearch Institute, la Mayo Clinic i l’Institut de Biologia i Medicina Experimental (IBYME) d’Argentina. Els resultats obren la porta a noves estratègies terapèutiques per inhibir aquesta proteïna a l’interior de les cèl·lules que protegeixen el tumor.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El càncer de pàncrees és un dels més agressius i té una de les taxes de supervivència més baixes, de només el 10% al cap de cinc anys. Un dels factors que contribueixen a aquesta agressivitat és el microambient tumoral, conegut com a estroma, una espècie de cúpula que protegeix el tumor i que està formada per proteïnes i cèl·lules. Entre aquestes, els fibroblasts tenen un paper clau, ja que ajuden les cèl·lules tumorals a créixer i n’augmenten la resistència als fàrmacs.

L’estudi publicat a la prestigiosa revista nord-americana identifica una funció desconeguda fins ara de la proteïna Galectina-1 dins el nucli dels fibroblasts. Fins ara se sabia que els fibroblasts secretaven Galectina-1, una proteïna amb propietats protumorals, però els investigadors han demostrat que la molècula també es troba a l’interior d’aquestes cèl·lules, en concret al nucli, on exerceix un paper clau en el control de l’expressió gènica.

La doctora Pilar Navarro, coordinadora del Grup de Recerca en Noves Dianes Moleculars del Càncer de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i de l’IIBB-CSIC-IDIBAPS, explica que es considera que l’estroma és “una peça clau a la biologia tan agressiva del càncer de pàncrees, ja que interactua amb les cèl·lules tumorals, les protegeix i impedeix l’acció dels fàrmacs”. “A més, les cèl·lules de l’estroma, en particular els fibroblasts, produeixen substàncies que afavoreixen el tumor i en faciliten el creixement i la disseminació”, explica la doctora Navarro en declaracions recollides per l’institut de recerca.

La presència d’aquesta molècula activa els fibroblasts, de manera que col·laboren amb el desenvolupament de les cèl·lules tumorals. A més, els investigadors han descobert com la Galectina-1 té la capacitat de regular l’expressió gènica d’aquestes cèl·lules a un nivell molt específic sense modificar la seqüència de l’ADN, mitjançant control epigenètic. “Un dels gens sobre els quals actua és KRAS, que als tumors pancreàtics juga un paper fonamental”, indica. Aquest gen també es troba a les cèl·lules tumorals del 90% dels pacients, però en aquest cas, es troba mutat. Se’l considera un dels principals responsables del seu creixement descontrolat i de l’agressivitat del tumor.