Societat

Bones notícies: Identifiquen dos biomarcadors en pacients amb ELA

Un estudi de Sant Pau conclou que els nivells de NOD2 i Spp1 són més alts en pacients amb ELA

Marta Romera
  • desembre 14, 2022
  • 2 min read
Bones notícies: Identifiquen dos biomarcadors en pacients amb ELA

Un estudi ha conclòs que els pacients amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA) presenten nivells anormalment elevats de les proteïnes NOD2 i Spp1, per la qual cosa es postulen com a nous biomarcadors. El treball l’han fet investigadors del laboratori de Malalties Neuromusculars de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia. Els resultats han permès conèixer que els nivells de la proteïna NOD2 eren significativament més alts en els pacients amb ELA respecte als participants diagnosticats amb Alzheimer, demència frontotemporal i el grup control. També en el cas de Spp1 en comparació amb pacients sans.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’objectiu principal d’aquest estudi, que s’ha realitzat en col·laboració amb l’Institut de Recerca de Navarra (IdisNA), en el marc del Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de Malalties Rares (CIBERER) i el Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED), era intentar trobar biomarcadors tant diagnòstics com pronòstics de l’ELA. Els investigadors van analitzar dades d’una cohort de 123 pacients amb ELA, 30 pacients amb malaltia d’Alzheimer, 28 pacients amb demència frontotemporal i 102 controls sans d’edats similars als malalts.

 

A l’estudi es va poder comprovar que els nivells de Spp1 estaven elevats en els pacients amb ELA en comparació amb els participants sans. Tot i això, no es van trobar diferències significatives en els nivells d’aquesta proteïna entre els pacients amb ELA i els malalts amb Alzheimer o demència frontotemporal.

 

Els investigadors expliquen que les dades donen suport a un paper important del procés de neuroinflamació en la fisiopatologia de l’ELA i poden ser útils per ajudar a identificar nous objectius per a la recerca i el desenvolupament de tractaments que puguin modular aquestes vies per a aquests pacients.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *