Identifiquen un biomarcador en pacients de càncer de cap i coll que pot evitar cirurgies

Un grup investigador de la URV i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) ha identificat un biomarcador en pacients de càncer de cap i coll que pot evitar cirurgies. Es tracta d’un element relacionat amb el metabolisme del sucre que ajudarà a fer un pronòstic molt més acurat i personalitzar el tractament de cada cas.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’avenç permetrà conèixer el nivell d’agressivitat del tumor de cada pacient i evitarà que s’hagin de sotmetre a operacions amb repercussions tant físiques com estètiques. Segons l’investigador de la URV-IISPV F. Xavier Avilés, més enllà de la cirurgia existeixen altres opcions com la radioteràpia, la quimioteràpia o una combinació de les dues per tractar aquests càncers.

A la demarcació de Tarragona, cada any es diagnostiquen entre 200 i 250 casos de càncer de cap i de coll, el sisè amb més incidència a tot el món. Es tracta d’un tipus de càncer que apareix a l’àrea de la boca, llengua, nas, gola i faringe.

En la investigació per identificar aquest biomarcador també han col·laborat l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona-IBB Sant Pau i el Servei d’Otorrinolaringologia i Patologia Cervicofacial del mateix dcentre i l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.