Categories: Lleida

Els hospitals de la Regió Sanitària de Lleida tindran control directe sobre les baixes per cirurgia major ambulatòria

Els hospitals de la xarxa pública catalana, SISCAT, de la Regió Sanitària Lleida, han implementat un nou procediment que agilitza significativament la gestió de les baixes laborals per als pacients sotmesos a cirurgia major ambulatòria (CMA), aquella que no requereix ingrés hospitalari. Ara, els pacients intervinguts a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i a l’Hospital Universitari Santa Maria ja no necessitaran desplaçar-se al seu CAP per tramitar les baixes, com era la pràctica habitual fins ara. Aquesta mesura també s’està preparant per ser implementada a la Clínica Mi NovAliança en els pròxims mesos.

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és simplificar els processos administratius i millorar l’experiència del pacient. Es calcula que entre 3.000 i 4.000 persones es veuran beneficiades anualment per aquesta mesura, representant aproximadament el 80% dels pacients que reben cirurgia major ambulatòria a la regió sanitària. En casos on es preveu una incapacitat temporal (IT) segons el diagnòstic associat, un 10% dels pacients requerirà una baixa inferior a 5 dies, la qual cosa serà gestionada pel mateix centre hospitalari, que emetrà tant la baixa com l’alta en el mateix acte administratiu. Pel que fa als altres pacients, se’ls farà únicament la baixa, i el seguiment posterior continuarà realitzant-se des de l’atenció primària i comunitària.

A partir de juliol de 2022, la Regió Sanitària Lleida va iniciar la implementació de la gestió de les IT per ingrés des dels hospitals mateixos. Des d’aleshores, s’han processat 4.718 comunicats relacionats amb baixes per ingrés, dels quals 2.476 corresponen a la primera baixa produïda per l’ingrés, mentre que els 2.242 restants són comunicats de confirmació que es generen automàticament si el pacient continua ingressat després de 7 dies. De mitjana, cada mes s’han tramitat 214 comunicats relacionats amb la incapacitat temporal.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins del Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària i Comunitària (PEiTAPiC), impulsat pel Departament de Salut, que té com a objectiu reforçar aquesta línia assistencial i reduir la burocràcia associada. Aquest canvi beneficia especialment la població en edat laboral, ja que agilitza els processos, redueix el nombre de visites a l’atenció primària per a gestions d’aquest tipus i millora l’experiència del pacient i el seu entorn. És important destacar que el 19% de les IT generades a la regió són per ingrés hospitalari.

Jose Ruiz

Recent Posts

Inicien accions legals contra la publicitat d’agències de gestació subrogada

El Ministeri d'Igualtat, a través de l'Institut de les Dones, ha enviat un informe jurídic…

4 hores ago

Macrodispositiu dels Mossos contra lladres en patinet a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana, van detenir dijous passat 9 persones…

4 hores ago

Els Bombers troben a Catalunya el cos d’un home en un canal

Els Bombers han localitzat aquest dissabte al matí el cos d'un home de 77 anys…

9 hores ago

Els robatoris de metall a la xarxa ferroviària catalana es dupliquen en dos anys

Les denúncies per robatoris i furts de metall a la xarxa ferroviària van duplicar-se entre…

10 hores ago

L’Agència Europea de Medicaments deixa de publicar a la xarxa X

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha anunciat que deixarà de publicar contingut a X. En…

12 hores ago

Alerta a Catalunya: «Gran proliferació» d’una plaga de paparres

Experts alerten de la «gran proliferació» de la paparra hyalomma lusitanicum a Catalunya, després d'haver-ne…

14 hores ago