Els hospitals lleidatans que incorporen un nou robot per a cirurgies de pròtesis de genoll

Els serveis de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia dels hospitals universitaris Santa Maria i Arnau de Vilanova de Lleida han incorporat aquest desembre un nou robot quirúrgic per a cirurgies de pròtesis de genoll. Es tracta del ‘Robotic Surgical Assistant’ (ROSA), un robot que “ajuda a millorar la planificació prèvia de la intervenció i a adaptar-la de manera més personalitzada a cada cas i, durant la intervenció, millora la precisió i l’exactitud de la cirurgia”. D’aquesta manera, “es redueix el sagnat, la recuperació dels pacients és més ràpida i pot augmentar la durabilitat de la pròtesi”, assenyalen. Els dos hospitals lleidatans realitzen cada any al voltant de 450 operacions per col·locar pròtesis primàries i fins a 30 recanvis.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El cap del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’hospital Santa Maria, Francesc Pallisó, explica que «els avenços tecnològics dels últims anys fan que els robots quirúrgics siguin un recurs cada cop més utilitzat en cirurgia». «La seva major precisió i exactitud permeten fer intervencions menys agressives, cosa que millora el procés de recuperació dels pacients», remarca.

 

De la seva banda, el coordinador clínic del servei, Jordi Colomina, comenta que amb el robot ROSA poden «millorar la planificació prèvia de la cirurgia de pròtesi de genoll, quantificant de forma més precisa tots els paràmetres de la intervenció». «Això, permet afinar molt més en la mida i el tipus de la pròtesi que necessita cada pacient, adaptant-nos a les característiques anatòmiques i funcionals de cada cas concret», afirma.

El sistema permet modificacions dels diferents talls ossis de 0,5 mil·límetres en qualsevol dels plànols de l’espai, «per buscar la millor adaptació possible de la pròtesi a l’anatomia de cada pacient», explica Colomina. A més, la implantació de la pròtesi es realitza en la posició més adequada i, d’aquesta manera, s’aconsegueix una restauració de l’eix articular i sobretot un correcte equilibri dels lligaments en tot el balanç articular del genoll», afegeix.

 

Ferran Pérez, facultatiu especialista de la Unitat de Genoll del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Arnau de Vilanova, destaca que «la cirurgia robòtica és l’exemple de com la tecnologia ajuda a obtenir una menor agressió quirúrgica, cosa que suposa menys dolor, menys sagnat i una major precisió a l’hora de la implantació de les pròtesis, que tindran una major durabilitat».

Reemplaçament del genoll

Quan el genoll està molt deteriorat i el pacient no respon al tractament conservador, cal plantejar una cirurgia que permeti tant alleujar els dolors produïts pel mal estat de l’articulació com recuperar la seva funcionalitat, assenyalen els professionals. En aquest tipus d’intervencions, el professional de cirurgia elimina l’os danyat i les restes de cartílag de la superfície de l’articulació del genoll i els reemplaça per superfícies artificials. Aquesta nova pròtesi pot desgastar-se, per la qual cosa passats entre 15 i 20 anys és necessari plantejar una cirurgia de recanvi.