Innovador: Consulta l’hospital que incorpora la radiofreqüència per tractar miomes uterins

El Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha incorporat recentment la tècnica de la radiofreqüència per tractar miomes uterins. La tècnica consisteix a aplicar un corrent elèctric d’alta freqüència a través d’un elèctrode al mioma, per via transvaginal, que provoca una necrosi coagulativa del mioma. El teixit necròtic es reabsorbeix posteriorment. Amb aquesta tècnica s’aconsegueixen reduccions del volum del mioma d’entre el 60 i el 80% i millora la clínica en més del 90% dels casos. És un tractament mínimament invasiu i amb una alta efectivitat, que redueix el temps quirúrgic i l’estada a l’hospital de les pacients, ja que no han d’ingressar.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Laura Melé, facultativa especialista del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, explica que «aquesta tècnica mínimament invasiva es pot aplicar amb una sedació superficial que fa que les pacients no hagin d’ingressar a l’hospital». Per la seva banda, Elvira Mestres, facultativa especialista en ginecologia i obstetrícia explica que «els símptomes associats a la patologia, que sobretot es manifesten amb sagnats molt abundants durant la menstruació, desapareixen ràpidament i al cap de dues regles les pacients ja noten una gran millora».

Els miomes uterins són els tumors més freqüents de l’aparell genital femení i, probablement, el tumor benigne més freqüent en la dona. S’estima que un 40% de les dones tenen miomes a l’úter, però només és necessari el tractament quan els símptomes afecten la qualitat de vida. Els miomes s’originen a partir del múscul llis uterí i sovint són asimptomàtics. En un 25% dels casos produeixen simptomatologia segons la seva localització o mida, com ara sagnat uterí anormal, dolor pelvià o infertilitat.