L’Arnau de Vilanova començarà a cribrar el càncer de pulmó en fumadors i exfumadors

Nou hospitals catalans començaran a cribrar el càncer de pulmó en fumadors i exfumadors a partir del pròxim mes de juny, segons va avançar El Periódico i ha pogut confirmar l’ACN. Es tracta d’una prova pilot promoguda a través del projecte Cassandra (Cancer Screening, Smoking Cessation and Respiratory Assessment), impulsat per la Societat Espanyola de Neumologia i Cirugia Toràcia (Separ) i al qual s’han adherit 38 centres de tot l’Estat. A Catalunya, l’Hospital del Mar, el Sant Pau, el Clínic i Vall d’Hebron (Barcelona), Can Ruti (Badalona), l’Arnau de Vilanova (Lleida), MútuaTerrassa (Terrassa), i els hospitals Joan XXIII i de Reus (Tarragona) han confirmat la seva participació al programa, que és d’adherència voluntària.

L’objectiu de la prova pilot és aconseguir que es consolidin els tests per detectar de manera precoç els tumors que provoquen càncer de pulmó. Amb aquest propòsit, a partir del juny, els centres adherits començaran a cribrar a través d’una tomografia axial computarizada (TAC) a les persones d’entre 50 i 75 anys que siguin fumadores o que hagin deixat de fumar en els últims quinze anys.

 

La posada en marxa de la prova pilot del projecte Cassandra és fruit d’un acord entre les diferents societats mèdiques estatals i el Ministeri de Sanitat.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!