L’hospital lleidatà que participa en projecte europeu per a la prevenció del suïcidi

Els Serveis de Salut Mental i Addiccions de l’Hospital Universitari Santa Maria participa, en col·laboració amb el CatSalut i altres països de la Unió Europea, del projecte europeu Joint Action anomenat ‘Implemental’, que té com a objectiu facilitar la implementació de mesures per a la prevenció del suïcidi segons el model SUPRA desenvolupat des de fa anys a Àustria. Concretament, a Lleida s’estan impulsant una sèrie d’accions que impliquen millorar l’aplicació del Codi Risc Suïcidi, impulsar la formació de professionals sanitaris, treballar amb associacions de supervivents que han viscut el suïcidi d’alguna persona propera i confeccionar un mapa de punts calents per establir mesures dissuasives, entre altres.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Jordi Blanch, director dels serveis de Salut Mental i Addiccions de l’Hospital Universitari Santa Maria, explica que s’està millorant la implicació de diversos professionals de psiquiatria, psicologia i infermeria, fonamentalment dels Centres de Salut Mental per atendre de forma prioritària les persones amb conducta suïcida i els seus familiars. A banda de la col·laboració amb altres països en el marc de la Joint Action, també s’han iniciat col·laboracions amb altres entitats com l’Associació de Supervivents Després del Suïcidi, així com amb representants de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses i la Fundació Galatea.

 

«Fem formació a professionals d’hospitalització de l’Hospital Universitari Santa Maria i de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, treballem amb associacions de supervivents que han patit la mort per suïcidi d’alguna persona propera i estem començant a treballar amb un mapa de punts calents de la província, per determinar si hi ha llocs concrets on es produeixin suïcidis i poder-hi posar mesures dissuasives, com cartells amb el telèfon d’atenció a la conducta suïcida».

 

El suïcidi és un problema important de salut pública amb conseqüències socials, emocionals i econòmiques de gran abast. «Crear esperança a través de l’acció» és el tema triennal del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que se celebra el pròxim 10 de setembre.