L’hospital lleidatà que lidera un estudi que avala els beneficis de la teràpia amb gossos

L’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida ha liderat un estudi multicèntric fet amb l’Hospital de Mataró i l’Hospital Infantil Universitari Niño Jesús de Madrid que avala els beneficis de la teràpia assistida amb animals (TAA) per a adolescents amb problemes de salut mental. L’estudi té per objectiu avaluar el vincle que s’estableix entre l’humà i l’animal després de diverses sessions de TAA en joves de 13 a 17 anys ingressats en unitats d’Aguts de Psiquiatria Infantil i Juvenil. Els diagnòstics més freqüents són el trastorn depressiu i els trastorns de la conducta alimentària.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Una de les principals conclusions de l’estudi és que amb poques sessions (generalment dues) és suficient per establir un vincle positiu entre el gos d’intervenció i els pacients. Un dels aspectes més ben valorats pels adolescents és l’acceptació incondicional. Asseguren que amb l’animal es senten acceptats, els ajuda a oblidar els problemes i els aporta seguretat i confiança. A més, el gos és capaç de percebre quan se senten malament i consideren que ells fan sentir feliç l’animal.

 

Els resultats obtinguts corroboren que la presència del gos d’intervenció afavoreix un clima de seguretat i confiança que ajuda a establir i consolidar la relació terapèutica, de manera que demostra la utilitat de les intervencions no farmacològiques com a complement als tractaments farmacològics en adolescents amb trastorns mentals. L’estudi ha estat liderat des de Lleida pels investigadors principals Josep Pifarré i Maylos Rodrigo. “Agraïm aquest tipus d’experiències de col·laboració en la intervenció, que faciliten la desmedicalització i milloren el benestar dels adolescents que atenem”, ha afirmat Jordi Blanch, director dels serveis de Salut Mental i Addiccions de l’Hospital Universitari de Santa Maria.

 

L’estudi ha disposat de la participació de 114 adolescents i sis gossos d’intervenció de les associacions Ilerkan, Itcan i Animal Nature. També ha comptat amb la col·laboració de l’Oficina d’Intervencions Assistides amb Animals de la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid i l’Institut de Recerca en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol) per a l’assessorament metodològic i l’anàlisi de resultats.