L’hospital català que busca persones que vulguin participar en un estudi. T’apuntes?

L’Hospital de Sant Pau busca 1.000 persones majors de 50 anys que vulguin participar en un estudi de detecció del glaucoma ocult i que no s’hagin revisat la vista en els darrers dos anys. L’objectiu de la iniciativa és comprendre millor l’epidemiologia de la patologia i impulsar estratègies més efectives per al seu diagnòstic primerenc. Aquesta malaltia constitueix la principal causa de ceguesa al món. És asimptomàtica i, quan apareixen els primers senyals, ja està en les fases avançades i és irreversible. Amb tot, sí que es pot alentir la seva progressió. Les proves consistiran en un qüestionari, una exploració clínica completa, el mesurament de la pressió intraocular i la captació d’imatges del nervi òptic amb intel·ligència artificial.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El doctor Jesús Téllez, responsable del departament de Glaucoma del Servei d’Oftalmologia de Sant Pau, ha indicat que participar en aquest estudi «és una oportunitat única per contribuir en l’avenç de la recerca oftalmològica i per tenir cura de la salut visual, ja que la iniciativa comptarà amb la darrera tecnologia i un equip humà altament qualificat, especialitzat en el diagnòstic i tractament del glaucoma». Per inscriure’s cal omplir el formulari disponible a https://www.santpau.cat/deteccioglaucoma amb les dades de contacte fins al 30 d’agost de 2023. En unes setmanes, els voluntaris rebran una cita de l’Hospital de Sant Pau amb el dia i l’hora programats per a la visita d’estudi.

 

El dia de la cita, caldrà anar presencialment al Servei d’Oftalmologia de Sant Pau. I totes les visites a les persones participants en l’estudi es duran a terme en el període comprès entre l’1 i el 15 de setembre. La valoració conjunta de tots els resultats obtinguts a partir de l’estudi permetrà descobrir qualsevol indici de glaucoma no diagnosticat i poder oferir el seguiment i tractament adients en cas que sigui necessari. El glaucoma forma part d’un grup de malalties que danyen el nervi òptic que connecta la retina amb el cervell i que, per tant, és cabdal per a una bona visió. La principal causa és l’acumulació de líquid al globus ocular i la pressió que aquest exerceix sobre el nervi òptic. Altres motius poden ser una alta sensibilitat del nervi òptic o algunes malalties del sistema circulatori.