Societat

L’hospital català que fa el primer trasplantament renal a Espanya a un pacient de 90 anys

L'home tenia insuficiència renal crònica i portava quatre anys en llista d'espera

Marta Romera
  • octubre 25, 2022
  • 3 min read
L’hospital català que fa el primer trasplantament renal a Espanya a un pacient de 90 anys

L’Hospital Clínic de Barcelona ha realitzat amb èxit el primer trasplantament renal a Espanya a un pacient de 90 anys. La intervenció es va fer a l’agost, a càrrec de la cap de secció de trasplantament renal del Servei d’Urologia, la doctora Mireia Musquera. Entre el 2000 i el 2021, aquest centre ha fet 2.622 trasplantaments renals. Entre aquests, 88 a pacients de 75 anys o més, dels quals 15 tenien 80 anys o més.

 

El pacient tenia una insuficiència renal crònica, estava en programa d’hemodiàlisi i feia quatre anys que estava en llista d’espera. Després d’unes setmanes de la intervenció, el pacient es troba bé, en fase de recuperació i amb una millora de la qualitat de vida respecte a la qual tenia abans de l’operació.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Hi ha una tendència a l’alça del trasplantament renal en gent gran. En els darrers 10 anys els trasplantaments fet a persones de més de 74 anys ha passat d’un 2,4 a un 10%. El renal és un procediment segur que ofereix avantatges sobre la supervivència en diàlisi en la majoria de pacients. A edats avançades però, el seu risc/benefici s’ha d’avaluar de forma individualitzada.

 

El cap del servei d’Urologia del Clínic, Antonio Alcaraz, ha explicat que la complexitat de fer un trasplantament d’aquestes característiques és un fet «excepcional» que demostra la capacitat humana i tècnica del personal amb l’objectiu d’individualitzar els tractaments i millorar la qualitat de vida dels pacients, segons destaca el centre en un comunicat.

El cap de secció de Trasplantament renal, el doctor Fritz Diekmann, afegeix que avui dia no hi ha barreres d’edat per a la donació i el trasplantament de ronyó, ja que depèn molt de l’edat biològica i no de la cronologia.

El pacient

El pacient, l’Agustí Rovira, tenia uns petits nòduls al ronyó, que d’entada no havien de provocar-li cap complicació greu. A mesura que van passar els anys, però, els problemes van continuar i va començar a fer sessions de diàlisi. S’hi va estar cinc anys i tres mesos. Al cap d’un temps va passar a la llista d’espera per a un trasplantament, fins que a l’agost aquest es va fer realitat. «No sabem si aquest trasplantament m’ha allargat la vida, però ja puc dir que m’ha donat qualitat de vida», afirma. El Clínic va fer 156 trasplantaments renals l’any passat. Enguany, s’espera que aquesta xifra pugui arribar prop dels 200.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *