Sense Categoria

L’Hospital Arnau de Vilanova acull l’exposició ‘40 anys fent salut’

Avatar
  • març 3, 2020
  • 2 min read

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova acull l’exposició ‘40 anys fent salut’ | LleidaDiari.cat

El vestíbul de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida acull des d'aques dimarts i fins al 17 de març l'exposició '40 anys fent salut', una mostra itinerant formada per una sèrie de plafons amb un extens recull dels fets més rellevants que han marcat la història del Departament de Salut.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Quatre dècades d'història

Amb el restabliment de la Generalitat provisional el 1977 es va crear el Departament de Sanitat i Assistència Social, situat al Palau de la Generalitat i al passeig de Lluís Companys, i també se'n va nomenar el primer conseller, Ramon Espasa. Un any després es va crear l'estructura del Departament i dels Serveis Territorials a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i es van iniciar les visites a institucions sanitàries del territori per recollir informació, elaborar els estudis tècnics i planificar el mapa sanitari.

 

El traspàs de competències i de personal va arribar el 1979, amb l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. El 1980, el Departament tenia 358 treballadors, una xifra que es triplicaria un any després, quan es van regular els centres i serveis sanitaris assistencials a Catalunya. També aquell any s'elaborava el primer Mapa sanitari de Catalunya. No va ser fins a l'any 1983 que el pavelló Ave Maria del recinte de la Maternitat va passar a ser la seu del Departament. També aquell any, arreu del país, ja hi havia 44 centres d'atenció primària i es constituïa l'Institut Català de la Salut (ICS), que assumia les funcions de l'antic INSALUD.

 

Les diferents temàtiques

La contracepció i la tuberculosi (1979), les vacunacions (1980), la donació voluntària de sang i la recomanació de no fumar (1982) esdevenien els temes protagonistes en les primeres campanyes i materials informatius per a la població, als quals seguirien d'altres com ara el foment de les platges netes (1984), les drogues (1985) o l'educació sanitària, amb la distribució, l'any 1986, de més de quatre milions de díptics, cartells i butlletins.

 

També et poden interessar…

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *