Sense Categoria

L’hospital Arnau de Vilanova redueix de 15 a cinc les sessions de radioteràpia a pacients amb càncer de mama

LleidaDiari
  • octubre 19, 2021
  • 3 min read
L’hospital Arnau de Vilanova redueix de 15 a cinc les sessions de radioteràpia a pacients amb càncer de mama

El servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) ha millorat en l'últim any el tractament de radioteràpia a les pacients amb càncer de mama.
 

El centre ha implantat un protocol basat en estudis científics que permet reduir de quinze a cinc les sessions de radioteràpia a determinades pacients.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

D'altra banda, l'accelerador lineal ha incorporat un sistema de control respiratori. Quan es practica radioteràpia a pacients amb càncer de mama esquerra, el cor rep una dosi de radiació controlada però un 3% de les pacients poden presentar toxicitat cardíaca.
 

Amb la tecnologia 4D, s'ha pogut implementar una tècnica de respiració mantinguda, que permet que la dosi de radiació que rep el cor sigui mínima. 

 

L’hospital Arnau de Vilanova redueix de 15 a cinc les sessions de radioteràpia a pacients amb càncer de mama

Dos professionals a la sala de control respiratòria del servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, | LleidaDiari.cat

La dosi és equivalent i igual d'efectiva

En relació amb el nou protocol per reduir les sessions de radioteràpia a algunes pacient amb càncer de mama, la doctora Virginia García, facultativa especialista del servei d'Oncologia Radioteràpica de l'HUAV, explica que aquestes cinc sessions aconsegueixen un mateix control local de la malaltia, perquè el nivell de dosi és equivalent i igual d'efectiu, però amb menor toxicitat. 
 

«Aquest avenç suposa que les pacients han de fer menys viatges a l'hospital, cosa que repercuteix favorablement en el seu dia a dia», afirma. Tot i així, no totes les pacients amb càncer de mama presenten els requisits necessaris per reduir les sessions de radioteràpia, però sí un percentatge elevat. Durant aquest any, un total de 150 pacients s'han pogut beneficiar d'aquest nou protocol. 
 

L'altra novetat important té a veure amb l'accelerador lineal, que ha incorporat un sistema de control respiratori. Quan es practica radioteràpia a pacients amb càncer de mama esquerra, el cor rep una dosi de radiació controlada, que pot provocar que un 3% de les pacients presentin toxicitat cardíaca. 
 

Gràcies a la tecnologia 4D, s'ha pogut implementar una tècnica de respiració mantinguda, cosa que permet que la dosi de radiació que rep el cor sigui mínima. Quan la pacient fa una respiració profunda, el tòrax s'expandeix i la regió mamària s'allunya del cor. És en aquest moment quan es fa el tractament. Així, a través d'un dispositiu d'infrarojos i una pantalla, la pacient pot visualitzar la seva respiració i pot mantenir la respiració continguda (inspiració) durant la radiació. 

 

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *