Els municipis catalans més rics i pobres segons Hisenda

Diverses monedes i bitllets d'euro

Diverses monedes i bitllets d'euro | CatalunyaDiari.cat

 

L’Agència Tributària ha publicat l’estadística d’IRPF per municipis, on es pot consultar quines poblacions compten amb una major renda bruta mitjana a Catalunya, i també de la resta de comunitats autònomes de l'Estat. Concretament, les dades que s'han donat a conèixer corresponen a les declaracions de l'any 2016. Aquest tipus de llistats, com per exemple el de les persones més riques del món, acostumen a generar molta expectació per saber qui els encapçala, i també molta polèmica.

 

Matadepera, el municipi català més ric

En aquesta ocasió, Matadepera, al Vallès Occidental, amb una xifra de 54.113 euros encapçala la llista com a població catalana més rica, seguida de Sant Just Desvern, al Baix Llobregat, i Sant Cugat del Vallès, al Vallès Occidental, amb 52.263 i 50.840 euros respectivament, i es col·loca com la segona del país.

 

A l'àmbit estatal, Catalunya es col·loca en segona posició entre les comunitats autònomes amb una major renda. Amb 29.541 euros per habitant, tan sols el principat és superat únicament per la Comunitat de Madrid. D'entre les quatre demarcacions catalanes, Barcelona és la província amb una xifra més alta en aquesta estadística, seguida de Girona, Tarragona i, en la darrera posició, Lleida.  

 

Barcelona aglutina les 12 poblacions més riques

A més de les 3 poblacions ja esmentades, 9 municipis més de la demarcació de Barcelona es troben en les primeres posicions d’aquest rànquing. El ‘top five’ d’aquesta llista el tanquen dues poblacions de la comarca del Maresme, Sant Vicenç de Montalt amb una renda de 50.691 euros i Cabrils amb 49.435 euros.

 

Hisenda ha publicat  l'estadística d'IRPF per municipis de l'any 2016

Hisenda ha publicat l'estadística d'IRPF per municipis de l'any 2016 | Cedida

 

La resta de localitats de les més riques pertanyen al Maresme, comarca que té un major nombre de poblacions entre les més riques, excepte Vallromanes, al Vallès Oriental, que és setena, i Sant Quirze del Vallès, al Vallès Occidental, que se situa en el desè lloc. El llistat el completen Alella en el sisè lloc, Teià i Tiana, vuitena i novena, a més de Sant Andreu de Llavaneres i Cabrera de Mar.  

 

Les localitats amb major renda de cada demarcació

Pel que fa a la resta de demarcacions, a terres gironines Vilobí d’Onyar, Fornells de la Selva i la Jonquera són els tres municipis amb una major renda. Les dues localitats del Gironès, lideren la llista amb 38.971 i 35.281 euros respectivament. Els habitants del municipi del Baix Empordà disposen de 35.032 euros de mitjana.

 

A Tarragona,  Castellvell del Camp, a la comarca del Baix Camp, se situa al capdamunt amb una renda mitjana de 37.071 euros. Una altra població d’aquesta comarca, Almoster, ocupa la segona posició amb 35.097 euros. El podi el tanca Altafulla, al Tarragonès, amb 27.074 euros.

 

En les comarques de Lleida, dos municipis del Segrià i la capital de l’Alta Ribagorça ocupen les tres primeres posicions. Alpicat es col·loca com el poble més ric de Ponent, amb una xifra de 32.290, seguit de Torrefarrera, localitat de la mateixa comarca que té una renda de 28.140 euros. El tercer lloc és pel Pont de Suert i la seva renda bruta mitjana de 27.005 euros.

 

Els municipis, a les Terres de l'Ebre i a Lleida

Tres localitats de les terres de l’Ebre i dues de la demarcació de Lleida són les que disposen d’una renda bruta mitjana més baixa a Catalunya. Concretament, Batea, a la Terra Alta, ocupa l’últim lloc amb uns ingressos mitjans entre els seus habitants de 15.339 euros.

 

Després d’aquests, se situen Aitona, al Segrià, amb 17.372 euros i l'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, amb 17.712 euros. El quart i cinquè lloc per la cua és per El Perelló, al Baix Ebre i Torres de Segre, al Segrià, amb 17.843 i 17.991 euros.