Successos

Descobreixen a Lleida macro granges de guatlles d’una espècie invasora

LleidaDiari
  • setembre 27, 2022
  • 2 min read
Descobreixen a Lleida macro granges de guatlles d’una espècie invasora

La Guàrdia Civil ha detingut al Segrià i la Segarra 58 persones físiques i 3 de jurídiques responsables de macro granges que destinaven guatlles de la cadena d’alimentació a vedats de caça. Estan acusades de delictes contra la fauna, falsedat documental i estafa. Segons la Guàrdia Civil, aquesta operació anomenada ‘Guatlla’ ha estat pionera a l’Estat contra l’alliberament d’espècies exòtiques invasores, que afecten la biodiversitat. El Seprona ha fet més de 114 inspeccions en empreses productores de guatlles, intermediaris i vedats de caça a la demarcació de Lleida i han pres més de 300 mostres biològiques per certificar que es tractava d’una espècie invasora. De les anàlisis s’extreu que el 90% són de l’espècie invasora ‘Coturnix japonica’.

 

L’operació policial s’ha dut a terme durant dos anys, un temps que ha permès a la Guàrdia Civil confirmar la comercialització d’aquests exemplars. Tot i que la cria i la comercialització d’aquesta espècie de guatlles està permesa per a la venda destinada al consum humà, els agents han descobert que aquestes empreses disposaven d’una línia paral·lela de producció que destinaven a l’alliberament de l’espècie en vedats de caça, també d’intensius, durant les activitats cinegètiques, una activitat prohibida en tractar-se d’una espècie exòtica invasora.

 

Comercialitzades més de 560.000 guatlles

Entre gener de 2019 i setembre de 2021 la Guàrdia Civil va acreditar que haurien estat comercialitzades més de 560.000 guatlles criades en les empreses investigades. Segons el Seprona, l’espècie Coturnix japonica és fins a 10 vegades més productiva i els exemplars pesen més i tenen menys mobilitat que la guatlla comú.

 

És per això que són més fàcils de caçar. A més, la introducció sense control d’aquesta espècie pot dur a la desaparició de l’autòctona. L’operació ha estat coordinada per la fiscalia de la Sala de Medi Ambient i Urbanisme de la fiscalia general de l’Estat. Les diligències s’han lliurat als jutjats d’instrucció 1 de Lleida i al número 2 de Cervera, que s’encarreguen ara de la investigació.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *