Enxampada una banda criminal a Lleida amb més d’11 milions d’euros en paquets de tabac

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització dedicada al contraban de tabac que operava a les províncies de Lleida, València, Alacant i Sevilla, a més de Portugal. L'”Operació Petres-Lleida” va començar el desembre de 2021, quan agents de la policia judicial d’aquest cos a Lleida en van tenir coneixement, i es va tancar a finals de novembre amb la detenció de dotze persones. Es tracta de deu homes i dues dones d’entre 46 i 78 anys d’edat que, després de passar a disposició judicial, van quedar a la presó. D’aquests, sis són de nacionalitat espanyola, quatre de Bulgària, un de Suïssa i un de Portugal. En el marc de l’operació, s’han decomissat 2.434.430 paquets de tabac falsificat, valorats 11.183.753,25 euros, a més de 51.780 euros.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El màxim responsable de l’organització, perfectament estructurada i jerarquitzada segons indiquen fonts de la Guàrdia Civil en un comunicat, seria un home de nacionalitat búlgara que residia a València. En les entrades i registres duts a terme per efectius de la Guàrdia Civil a les localitats de Lleida, Almoines i Gandia (València), Agost (Alacant) i La Rinconada (Sevilla) es van trobar diversos magatzems vigilats durant les 24 hores del dia on estratègicament es guardava el tabac de contraban que, posteriorment, es distribuïa per diferents punts de l’estat espanyol i Portugal.

 

L’operatiu final es va dur a terme al novembre amb la col·laboració del departament d’investigació econòmica i anticorrupció de la Unitat Central Operativa (UCO), la Unitat Tècnica de Policia Judicial (UTPJ), l’Agència de la Unió Europea per a la Cooperació Judicial Penal (Eurojust) i les Unitats Orgàniques de Policia Judicial (UOPJ) de Sevilla, València i Alacant. Els agents van intervenir quatre cotxes i dos camions –un d’ells de gran tonatge- que, suposadament, utilitzaven els membres de l’organització.

Per la seva banda, dos dels arrestos els van dur a terme efectius de la Guarda Nacional Republicana de Portugal, que va intervenir un camió de la banda mentre aquest es desplaçava cap a Portugal. Al seu interior hi van trobar 67.500 paquets de tabac falsificat valorat en 270.000 euros. De fet, segons els càlculs de la Guàrdia Civil, l’organització tenia una capacitat de distribució d’uns cent milions d’euros en tabac de contraban de diverses marques, tant a l’Estat com a altres països, sense que s’hagi pogut saber la procedència de la mercaderia.

 

Des de la Guàrdia Civil assenyalen que aquesta operació és la més important duta a terme a Lleida i una de les més rellevants de tot l’Estat. Els detinguts també estan acusats dels delictes de pertinença a grup criminal, contra la propietat industrial i intel·lectual i desobediència a agents de l’autoritat. La investigació va a càrrec del jutjat d’Instrucció 4 de Lleida i no es descarten més detencions vinculades a aquesta operació.