Guanyar el referèndum per guanyar la independència

Guanyar el referèndum per guanyar la independència| Ferran Dalmau

 

Els Països Catalans es troben en una cruïlla històrica. L’Estat de les autonomies espanyol trontolla. La crisi capitalista i la submissió al pagament del deute precaritzen i devaluen les condicions de vida de les classes populars, i el patriarcat sotmet les dones a les feines invisibles de reproducció i de cura, al retorn forçat a la llar i a l’empobriment progressiu. Mentrestant, el poble català s’organitza arreu dels Països Catalans per construir un futur de llibertat, igualtat i justícia social.
 
Després d’un llarg cicle de mobilitzacions al Principat, l’11 de setembre d’enguany es presenta com una oportunitat per sortir massivament al carrer i exigir al Govern de la Generalitat la celebració del Referèndum per la independència el 9 de novembre. Exigir la celebració al marge de les imposicions de Rajoy, de les suspensions del Tribunal Constitucional espanyol, de les amenaces de l’Estat i de les elits econòmiques i polítiques catalanes. Perquè el futur del nostre poble no es pot manllevar de les mans de tots i totes i ha arribat l’hora d’adequar les decisions polítiques a les aspiracions populars. Ha arribat l’hora de construir un país nou.
 
Construir un país nou passa per capgirar l’ordre econòmic, el sistema polític, l’ordre social i patriarcal. Un país nou passa per superar el capitalisme o el capitalisme ens superarà. Un país nou radicalment democràtic i sotmès als interessos de la classe treballadora i de les classes populars. Un país nou que desconstrueixi les institucions autonòmiques fetes a mida de la influència de les burgesies locals i expulsi els corruptes de la vida pública. Un país nou on mai no es qüestioni el dret de la dona a disposar del seu propi cos i on la igualtat sigui el principi sobre el qual es fonamenti qualsevol relació social. Un país nou per a totes on totes puguem tenir una vida que mereixi la pena ser viscuda. Un país nou on els límits autonòmics als Països Catalans s’esborrin i les xarxes i institucions que construïm, a tot el país, serveixin per articular els poders populars que garanteixin que mai no es refundarà aquest règim autonòmic, capitalista i patriarcal.
 
I per construir aquest país, cal actuar amb serenitat però també des de la fermesa, impulsant la via de la resistència civil i el no acatament de decisions antidemocràtiques dictades per òrgans polítics disfressats de judicials, que no gaudeixen de cap legitimitat democràtica i que es volen imposar al mandat popular que els partits polítics catalans tenen encomanat per part d’una societat catalana que no acceptarà cap renúncia que no passi per desobeir l’Estat, convocar i celebrar la consulta i acomplir amb els resultats.
 
La sobirania nacional pertany al poble i aquest ja ha decidit: referèndum tant sí com no.
 
Ferran Dalmau, CUP Lleida