Comarques

Dues grangeres lleidatanes adapten la granota de treball al cos de la dona

Han creat la marca Monoa cansades de no trobar roba adaptada per a elles

Marta Romera
  • novembre 27, 2022
  • 4 min read
Dues grangeres lleidatanes adapten la granota de treball al cos de la dona

La Montse Cardona i la Sònia Morey son dues ramaderes que han revolucionat la tradicional granota de treball. Cansades d’anar a la granja vestides amb roba incòmoda i pensada per als homes, van decidir fer un cop de cap i crear una marca de roba laboral per a dones. Amb el nom de Monoa han fet un gir de 360 graus a la tradicional granota per fer-la més còmoda i adaptada al cos de la dona.

 

És una peça de roba feta amb teixits de qualitat, punys als peus per poder-se posar les botes sense ajupir-se i una cremallera a la cintura per poder anar al lavabo sense haver-se de despullar. «Quan em vaig veure fent pipí ajupida, despullada i amb una peça de roba que no havia evolucionat vaig tenir clar que havíem de fer alguna cosa», explica Morey.

 

La Sònia Morey venia del món de la banca i de l’assessoria d’imatge. Amb l’esclat de la covid, però, el seu pare va començar a tenir problemes de salut i va decidir ajudar-lo a la granja familiar que tenen al Pla d’Urgell. Feia temps que la Montse Cardona -havien estudiat juntes- li deia que havien de crear roba de treball per a la dona, però no va ser fins que va anar a la granja que no va veure la necessitat que hi havia. «Vaig anar a la granja vestida amb la tradicional granota blava. El ‘tiro’ del pantaló m’arribava als genolls i no podia caminar. Vaig haver de lligar-me un cordill a la cintura i posar-me un casquet de natació al cap», descriu Morey.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Tot i això, el pitjor encara no havia arribat. «Quan vaig adonar-me realment del problema va ser el segon dia, quan em va venir pipí mentre estava treballant», explica Morey. «Em vaig trobar fent pipí ajupida a terra, despullada i amb una peça laboral que no havia evolucionat. Em va venir la imatge de les dones d’abans», lamenta. De fet, explica que «malgrat que la maquinària, les instal·lacions i la tecnologia del món rural han evolucionat, una necessitat primària com és vestir-se amb una peça laboral que s’ha de portar cada dia de l’any ha quedat encallada». En aquest moment va ser quan va trucar a la Montse per dir-li: «hem de fer alguna cosa».

Moltes dones no porten granota perquè no és pràctica

Detectada la necessitat, la Montse i la Sònia van posar-se a treballar per dissenyar una granota de treball que s’adaptés al cos de la dona i fos còmoda. Una de les coses que tenien clares és que volien que fos fàcil de posar i treure per poder anar al lavabo o canviar-se durant la menstruació. Per això, han patentat un sistema de cremallera que permet obrir la granota per la meitat i abaixar-se la part dels pantalons.

 

També han escollit un teixit agradable i suau a diferència de la roba de la tradicional granota que és «aspra i dura». «Volíem que a l’estiu et puguis posar la granota només amb la roba interior a sota i que et sentis a gust i protegida», expliquen. Altres detalls que han afegit a la peça de roba són els punys amb botons que permeten pujar i abaixar la màniga en funció de les necessitats.

 

També han posat un puny al camal del pantaló «per poder-se ajupir i posar-se les botes amb facilitat» i han dissenyat diverses butxaques per poder guardar elements com el mòbil. «Té algunes gomes i pinces que fan que la granota quedi estilosa i cinturada i que s’adapti a tota mena de cossos», explica Morey.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *