Dues grangeres lleidatanes adapten la granota de treball al cos de la dona

La Montse Cardona i la Sònia Morey son dues ramaderes que han revolucionat la tradicional granota de treball. Cansades d’anar a la granja vestides amb roba incòmoda i pensada per als homes, van decidir fer un cop de cap i crear una marca de roba laboral per a dones. Amb el nom de Monoa han fet un gir de 360 graus a la tradicional granota per fer-la més còmoda i adaptada al cos de la dona.

 

És una peça de roba feta amb teixits de qualitat, punys als peus per poder-se posar les botes sense ajupir-se i una cremallera a la cintura per poder anar al lavabo sense haver-se de despullar. «Quan em vaig veure fent pipí ajupida, despullada i amb una peça de roba que no havia evolucionat vaig tenir clar que havíem de fer alguna cosa», explica Morey.

 

La Sònia Morey venia del món de la banca i de l’assessoria d’imatge. Amb l’esclat de la covid, però, el seu pare va començar a tenir problemes de salut i va decidir ajudar-lo a la granja familiar que tenen al Pla d’Urgell. Feia temps que la Montse Cardona -havien estudiat juntes- li deia que havien de crear roba de treball per a la dona, però no va ser fins que va anar a la granja que no va veure la necessitat que hi havia. «Vaig anar a la granja vestida amb la tradicional granota blava. El ‘tiro’ del pantaló m’arribava als genolls i no podia caminar. Vaig haver de lligar-me un cordill a la cintura i posar-me un casquet de natació al cap», descriu Morey.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Tot i això, el pitjor encara no havia arribat. «Quan vaig adonar-me realment del problema va ser el segon dia, quan em va venir pipí mentre estava treballant», explica Morey. «Em vaig trobar fent pipí ajupida a terra, despullada i amb una peça laboral que no havia evolucionat. Em va venir la imatge de les dones d’abans», lamenta. De fet, explica que «malgrat que la maquinària, les instal·lacions i la tecnologia del món rural han evolucionat, una necessitat primària com és vestir-se amb una peça laboral que s’ha de portar cada dia de l’any ha quedat encallada». En aquest moment va ser quan va trucar a la Montse per dir-li: «hem de fer alguna cosa».

Moltes dones no porten granota perquè no és pràctica

Detectada la necessitat, la Montse i la Sònia van posar-se a treballar per dissenyar una granota de treball que s’adaptés al cos de la dona i fos còmoda. Una de les coses que tenien clares és que volien que fos fàcil de posar i treure per poder anar al lavabo o canviar-se durant la menstruació. Per això, han patentat un sistema de cremallera que permet obrir la granota per la meitat i abaixar-se la part dels pantalons.

 

També han escollit un teixit agradable i suau a diferència de la roba de la tradicional granota que és «aspra i dura». «Volíem que a l’estiu et puguis posar la granota només amb la roba interior a sota i que et sentis a gust i protegida», expliquen. Altres detalls que han afegit a la peça de roba són els punys amb botons que permeten pujar i abaixar la màniga en funció de les necessitats.

 

També han posat un puny al camal del pantaló «per poder-se ajupir i posar-se les botes amb facilitat» i han dissenyat diverses butxaques per poder guardar elements com el mòbil. «Té algunes gomes i pinces que fan que la granota quedi estilosa i cinturada i que s’adapti a tota mena de cossos», explica Morey.