Troben tres granades de la Guerra Civil a Linyola

Imatge del búnquer de Linyola on s'han trobat tres granades de la Guerra Civil sense detonar.

Imatge del búnquer de Linyola on s'han trobat tres granades de la Guerra Civil sense detonar. | LleidaDiari.cat

 

Els TEDAX han fet explotar aquest dimarts a la tarda tres granades de la Guerra Civil que s'han trobat a Linyola, a la comarca del Pla d'Urgell. Concretament, la troballa ha estat localitzada per l'arqueòleg i els treballadors municipals que estaven fent tasques d'excavació en un dels tres búnquers de la Costera d'aquesta localitat. Els artefactes, situats al passadís d'entrada del búnquer, estaven sense explotar. Per aquest motiu, una unitat dels TEDAX s'ha desplaçat fins a la zona, per dur a terme el protocol per fer explotar controladament les granades. L'explosió dels tres artefactes alhora ha originat una lleugera columna de fum, tot i que afortunadament no ha ocasionat desperfectes al búnquer. Així que es podran continuar els treballs per ser recuperat, un espai que va ser construir entre els anys 1937 i 1938 per l'exèrcit republicà.

 

La recuperació dels tres búnquers de la Costera per part de l'Ajuntament de Linyola es va iniciar aquest any 2018. Al mes de juliol es va fer una primera campanya amb joves d'un camp de treball. I ara al setembre s'han reprès les tasques en un segon búnquer, moment en el qual s'han trobat les tres granades, que es trobaven integrades a terra, segons ha explicat Andreu Moya, arqueòleg municipal. Després d'adonar-se de la trobada, els operaris municipals que es trobaven en aquell moment a la zona han avisat als TEDAX per poder-les fer explotar de forma controlada. Durant l'operatiu també s'hi han desplaçat diverses dotacions dels Bombers de la Generalitat i una ambulància de forma preventiva.

 

Primer pla de les tres granades trobades a Linyola.

Primer pla de les tres granades trobades a Linyola. | LleidaDiari.cat

 

Un búnquer construït entre els anys 1937 i 1938

El mateix arqueòleg ha explicat que el front es va situar a Linyola l'any 1938, «de manera que els búnquers es van construir entre finals del 1937 i principis del 1938». El Cap de Pont de Balaguer es va establir a la primavera de l'any 38 i a inicis del 39 va caure. Aleshores moltes instal·lacions defensives del front republicà van quedar abandonades en aquesta zona sense entrar en combat, com és el cas dels búnquers de Linyola, que ara, gairebé vuitanta anys després, s'estan recuperant. Segons ha explicat Moya, diversos experts intentaran esbrinar de quin bàndol eren les bombes trobades, amb la munició que han recuperat, tot i que es creu que són republicanes. A la zona encara hi queda un refugi pràcticament íntegre i en direcció a Vallfogona de Balaguer hi ha un altre búnquer.