La Granadella i el Soleràs recrearan els bombardejos que van patir fa 80 anys

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

El vicepresident cinquè de la Diputació, Enric Mir, ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació de la ‘VI Recreació dels bombardejos de la Granadella i el Soleràs’, que se celebrarà en aquests dos municipis de les Garrigues entre els dies 28 i 30 de desembre. La presentació –que ha tingut lloc a la Sala de Premsa de la Diputació– també ha comptat amb les intervencions dels alcaldes de la Granadella i el Soleràs, Carlos Gibert i Jordi Sarlé, respectivament, i de la historiadora i tècnica de l’Ajuntament de la Granadella, Laia Manresa. Es tracta de recrear la destrucció, la por i el caos que van patir aquestes dos viles ara fa 80 anys amb motiu dels bombardejos de la Guerra Civil espanyola, que es van produir pels volts de Nadal. Com a gran novetat, s’incorpora, per primera vegada, el municipi del Soleràs.

 

Durant la seva intervenció, Enric Mir ha destacat que es tracta d’un acte cultural de rememoració dels episodis que van suposar una especial virulència en els combats i amb els bombardejos de l’aviació. Per la seva banda, l’alcalde de la Granadella ha explicat que els fets es van produir en unes dates especialment sensibles per a la població civil, perquè van bombardejar durant les festes de Nadal, la gent es va haver de refugiar en coves i altres indrets no preparats, i molts d’ells van haver de marxar a l’exili.

 

Finalment, Jordi Sarlé ha recordat que, entre els mesos d’octubre i març de 1938, es va produir l’assetjament al Soleràs i això va suposar que es generessin moltes situacions que ara, molts anys després, alguns dels «hagin començat a explicar anècdotes que alguns que ja tenim alguns anys no havíem escoltat mai». Entre els actes, està prevista la celebració d’un cicle de xerrades amb estudiosos de la temàtica i diferents testimonis supervivents de l’època, així com la inclusió de diverses rutes guiades pels escenaris de la Guerra Civil de la vila de la Granadella.

Imatge d'arxiu d'una recreació a la Granadella

Imatge d'arxiu d'una recreació a la Granadella | J. Franch