La Granadella i el Soleràs organitzen les jornades de recuperació de la memòria històrica

El diputat Joan Gilart; l'alcaldessa de la Granadella, Atzara Noguera; l'alcalde del Soleràs, Jordi Sarlé, i la tinent d'alcaldessa de la Granadella i regidora de Turisme, Elena Llauradó, han presentat aquest dimecres les novenes Jornades de recuperació de memòria històrica de la Granadella i el Soleràs, que se celebraran entre els dies 6 i 8 de maig al Centre Cívic 1 d'Octubre de la Granadella i a la Sala polivalent del Soleràs, i que estaran centrades en l'agricultura de postguerra. A l'acte ha assistit el vicepresident Ferran Accensi.

 

Segons ha explicat Elena Llauradó, les activitats començaran el divendres 6 de maig a la Granadella, on a les 19.30 hores, al Centre Cívic 1 d'Octubre, es presentarà el llibre 'El pas del padrí per la Guerra Civil Espanyola', del borgenc Gerard Bellmunt. Dissabte, 7 de maig, també a la Granadella, les activitats començaran a les 9.00 hores a la Plaça de la Vila amb un esmorzar popular de brasa i continuaran a les 10.30 hores amb una visita guiada pels llocs més representatius pel municipi, que anirà a càrrec de l'estudiós local, Josep M. Navàs. A partir de les 11.30 hores i en intervals de 30 minuts fins a les 13.00 hores es faran visites guiades a l'antic molí d'oli de la vila ubicat al Museu de l'Oli de Catalunya.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La jornada continuarà a les 18.30 hores, amb la presentació del número 3 de la revista 'Fossa218' a càrrec de la Baula, i a continuació es farà la taula rodona 'L'agricultura de postguerra', amb les intervencions inicials d'Atzara Noguera i Elena Llauradó i que comptarà com a ponents amb la mestra, membre del Grup d'Estudiosos de les Garrigues i col·laboradora en el llibre del Centenari de la Cooperativa de la Granadella, Adelina Freixinet; l'activista feminista, col·laboradora de l'Ateneu la Baula i cofundadora del Grup de lluita per a l'alliberament de la dona-GRILL (Lleida 1976-77), Elvira Siurana, i el doctor en història i president del Centre d'Estudis Comarcals del Segrià, Quintí Casals.

La Granadella i el Soleràs organitzen les jornades de recuperació de la memòria històrica centrades en l’agricultura de postguerra | LleidaDiari.cat

 

Visita guiada a la fossa comuna del municipi

El diumenge, 8 de maig, les activitats es desplaçaran al Soleràs. A les 9.30 hores es farà una trobada amb cafè i pastes al Bar Casal, i a continuació (10.00 hores), es realitzarà una visita guiada a la fossa comuna del municipi, que anirà a càrrec dels arqueòlegs Enric Tartera i Ares Vidal. Durant la visita també s'explicaran les obres i actuacions que es preveu realitzar en breu en aquest espai. A les 11.30 h a la Sala Polivalent es presentarà el llibre: '100 Anys: Lo Sindicat del Soleràs 1920-2020', que anirà a càrrec del president de la Cooperativa, Sergi Seró, i Josep Graell, coordinador de la recerca, farà una xerrada explicant els continguts del treball.

 

Joan Gilart ha destacat la importància de la celebració de jornades que recuperin la memòria històrica «perquè són necessàries per a la ciutadania” i s'ha felicitat pel fet que els pobles estan recuperant el ritme d'activitats d'abans de la pandèmia. Atzara Noguera ha explicat que des del 2019 van donar un gir a les jornades per fer-les més properes a la gent. «Volíem que els protagonistes principals de la Guerra Civil, que per sort encara n'hi ha de vius, ens cedissin el seu testimoni. És cert que quan volíem parlar del camp de batalla hi havia un buit. Era com si s'hagués tancat una porta i no se'n pogués parlar perquè fa molt mal». Per això, «el canvi d'orientació de les jornades, parlant d'altres temes, ha obert el diàleg».

 

Finalment, Jordi Sarlé ha explicat que «des que al Soleràs vam decidir obrir les fosses hi ha un consens molt clar de què s'havia de fer, i això ens ha ajudat a parlar de la Guerra Civil i les seves conseqüències, i ara sabem coses que, abans de decidir obrir les fosses, ningú deia res». En aquest sentit, Sarlé ha anunciat que el dilluns vinent, dia 9 de maig, a les 11.00 hores està previst que visitin el municipi del Soleràs, els tècnics que han de donar el vistiplau a l'obertura de les fosses.