El gran pianista català Josep M. Colom, diumenge a l’Auditori

El gran pianista català Josep M. Colom actuarà aquest diumenge, a les 19.00 hores, a l’Auditori Municipal Enric Granados. Amb “Bach i Mozart: dues visions per Josep M. Colom”, presentarà en aquest concert dues obres cabdals del repertori per a teclat i orquestra. Colom estarà acompanya d’Enric Ribalta a la flauta, Joan Espina al violí i concertino director i l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.

 

El 24 de març de 1721, Bach va signar la dedicatòria dels Six Concerts Avec plusieurs Instruments per a Christian Ludwig, Margrave de Brandemburg, en una bonica còpia manuscrita. Més coneguts com a Concerts de Brandemburg, aquestes obres instrumentals profanes mostraven tot el seu geni creador. Sembla que Bach volia seduir el Margrave i anar a treballar a Berlín. Particularment en el 5è Concert, amb la impressionant cadenza del 1r moviment, on l’autor explota tots els recursos de la tècnica. Aquesta obra seria la precursora del concert solista de piano, del qual tants exemples ens llegaria el classicisme.

 

Seguint la tradició encetada per Bach, Mozart va escriure tres grans concerts per a piano i orquestra a Viena l’any 1784, quan només tenía vint-i-vuit anys. El concert del programa, en sol major i número 17 dels concerts de Mozart, el va escriure a petició de la seva alumna preferida, Babette Ployer, filla d’un agent de l’administració estatal i dedicatària ja d’una concert de piano anterior.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Clou aquest diàleg musical la Simfonia en re major Op. 18 n. 6 de Johann Christian Bach, onzè fill de Bach i amic íntim de Mozart. Després de passar innombrables hores tocant junts, no és d’estranyar que els dos músics s’influïssin mútuament.

 

Aquest espectacle està inclòs dins de la promoció Black Friday de LaTemporada Lleida i, per tant, juntament amb 9 espectacles més de música i teatre, té un 30% de descompte en la compra d’entrades a taquilla i online (cal posar el nom de la tarifa BLACK FRIDAY 2022 i el nom del promocode: BLACKFRIDAY22).

Programa 

  • Simfonia núm.6, en re M, op.18 J.C Bach
    Concert de Brandenburg núm.5, en Re Major, BWV 1050 J. S. Bach
  • Concert núm. 17 per a piano en Sol Major, KV 453 W.A Mozart

 

Josep M. Colom

Va néixer a Barcelona el 1947. De jove va guanyar el concurs internacional de Jaén (1977) i el de Santander (1978). Més tard, el Ministeri de Cultura espanyol li va atorgar el Premi Nacional de Música. Als anys 70 va estudiar a l’École Normale de Musique francesa, fundada per Alfred Cortot, i a França també ha enregistrat la major part dels seus CD per al segell Mandala amb obres de Brahms, Franck, Blasco de Nebra, Mompou, Falla, etc. També ha enregistrat en directe per a RTVE un DVD amb el tercer concert de Prokófiev i un CD amb obres de Chopin, Debussy i Ravel.

 

Molts músics l’han ajudat a evolucionar, però especialment ho ha fet el compositor Joan Guinjoan. El seu món és el recital i la música de cambra, tot i que també ha treballat amb molt bons directors i músics i amb quasi totes les orquestres espanyoles. La pedagogia s’ha convertit, a poc a poc, en quelcom molt important per a ell, fa classes magistrals a més de treballar amb l’Aula de Música de La Universitat d’Alcalá d’Henares, l’Escola Superior Musikeon de València i el Conservatori del Liceu de Barcelona.