El govern de Sánchez obviarà demanar el compliment de la sentència sobre la immersió a les escoles

El govern espanyol creu que la sentència del TSJC que obliga la Generalitat a impartir un 25% de les classes en castellà «s'ha d'executar» com totes les sentències, «perquè és ferma», però ja avança que no ho sol·licitarà expressament, perquè considera que qui ha de demanar-ne el compliment és el mateix TSJC, i no l'executiu espanyol. Així ho han apuntat aquest dimecres fonts del Ministeri d'Educació i també les ministres de Justícia i de Política Territorial, Pilar Llop i Isabel Rodríguez. Un cop les sentències són fermes, sostenen, pertoca fer que s'executi al tribunal sentenciador, i no al govern espanyol.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

 

La qüestió plana sobre el debat de pressupostos que té lloc al Congrés dels Diputats, on el govern espanyol ha obtingut el suport d'ERC a última hora gràcies a un acord per a l'establiment de quotes per al català a la llei audiovisual. El fet que la Generalitat hagi apuntat que no té intenció de donar compliment a la sentència ha situat part del focus mediàtic sobre l'executiu de Sánchez.  

 

La primera a respondre una pregunta sobre la qüestió ha estat la ministra de Justícia, Pilar Llop, que en una entrevista a Antena 3 ha recordat que un cop el Tribunal Suprem ha ratificat la sentència del TSJC, la decisió «ara s'ha d'executar, perquè és ferma». En tot cas ha volgut deixar clar que «correspon donar-li aquest impuls al propi òrgan sancionador» i, per tant no al govern espanyol. «S'obrirà un termini de dos mesos perquè es reclami a la Generalitat que procedeixi al compliment de la sentència. Veurem quina és la resposta, i despèn del que es faci s'aniran fent passos. Li hauran de requerir i veurem que passa durant la fase d'execució», ha dit. 

 

 

La ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha apuntat en la mateixa direcció als passadissos del Congrés dels Diputats. Preguntada per si el govern espanyol sol·licitarà a la Generalitat que compleixi la sentència, Rodríguez ha recordat que el seu govern «no té aquestes competències». 

 

El govern de Sánchez obviarà demanar el compliment de la sentència sobre la immersió a les escoles

Alumnes a un centre escolar | LleidaDiari.cat

 

Fonts de la Moncloa han insistit que l'aplicació de la sentència no és cosa seva, com tampoc ho és –afegeixen- vetllar perquè es compleixi. «Nosaltres no som els que hem d'instar a res», apunten, perquè «és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, segons l'article 103.1 de la Llei 20/1998, al que tornen les actuacions després del Suprem». 

 

 

De fet, al mes d'agost, un cop el TSJC va emetre la sentència que ara ha estat avalada pel Suprem, el Ministeri d'Educació va dir que no tenia intenció de sol·licitar l'execució de la sentència. Al seu entendre, fer-ho implicaria una invasió de les competències de la Generalitat, perquè regular quin percentatge de classes es fan en cada idioma correspon al Govern. 

 

Reaccions de l'oposició

Un cop coneguts aquests posicionaments, i en declaracions als mitjans de comunicació, el cap de l'oposició, Pablo Casado, ha defensat que el president de l'executiu espanyol té «l'obligació» de defensar la sentència del Tribunal Suprem que confirma el 25% en castellà a l'escola. «Si no, estarà prevaricant», ha avisat per després afegir que no pot ser que el govern espanyol depengui d'ERC. Segons ha dit, si la Generalitat de Catalunya es declara en rebel·lió, Sánchez ha de fer «tot el que tingui al seu abast incloent l'aplicació del 155» per a defensar la sentència del Tribunal Suprem que confirma el 25% en castellà a l'escola. Per la seva part, Vox considera «d'extrema gravetat» que el «separatisme institucional» doni suport a protestes al carrer en contra del Tribunal Suprem i insti les escoles a no complir la sentència.