Sense Categoria

El Govern obre un expedient sancionador a la residència de Tremp amb un brot de Covid

LleidaDiari
  • desembre 10, 2020
  • 5 min read

Traslladen dotze pacients a l'alberg de Tremp per alliberar llits de l'Hospital Comarcal del Pallars | LleidaDiari.cat

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert un expedient sancionador a la residència Fiella de Tremp, després de detectar una «situació sanitària descontrolada» relacionada amb el brot de Covid-19 que ja ha posat fi a la vida de 42 residents.

 

Segons ha explicat en roda de premsa telemàtica la gerent de les regions sanitàries de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, durant la intervenció de la direcció de centre s'han detectat «mancances importants» com una falta de registres de medicaments dels interns , així com de la supervisió dels protocols d'higiene. En aquest sentit, Farreny ha assegurat que, un cop finalitzada la intervenció a càrrec de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) quan s'hagi superat la crisi pel brot de coronavirus, es valorarà des de Salut una possible supervisió del funcionament de la residència a llarg termini.

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Els residents sí que estaven ben hidratats i alimentats

No obstant això, el director assistencial de l'Hospital Comarcal de Pallars, Eduard Sanjurjo, ha detallat que els residents sí que estaven ben hidratats i alimentats, i que en cap moment s'han detectat casos d'úlceres per falta de mobilització dels pacients més crítics. Farreny ha narrat la cronologia de la intervenció de centre que es va iniciar el passat 20 de novembre amb un cribratge a residents i treballadors, després d'un positiu del dia anterior a un dels empleats.

 

En aquest primer cribratge van donar positiu 51 residents (dels 142 totals) i sis treballadors, de manera que ja es van iniciar un seguit de visites de Salut Pública per tal de supervisar els protocols que s'estaven seguint en la residència. A partir del dia 23 de novembre, Farreny assegura que «no es van observar millores en les directrius donades» i que, per tant, seguia havent-hi deficiències en la sectorització dels positius, en el seu trasllat i aïllament, així com la senyalització de zones netes o brutes o el maneig dels EPI.

 

Paral·lelament, el dia 25 es va procedir a un segon cribratge i es van obtenir uns resultats de 120 residents positius i 30 treballadors i, després de l'aïllament de tot l'equip de direcció per ser positius, el dia 28 GSS es va fer càrrec de la direcció de centre.

 

Controlar la «situació d'emergència sanitària»

La gerent de les regions sanitàries de Lleida ha assegurat que la intervenció de GSS es va dur a terme per tal de controlar la «situació d'emergència sanitària» i, per això, es van posar a treballar de forma conjunta amb l'Hospital Comarcal del Pallars. Preguntada per un possible retard en la intervenció de centre després de comprovar en diverses ocasions que no s'estaven seguint les directrius marcades, Farreny ha respost que la intervenció es va produir des del primer dia 19 de novembre i que, a partir de llavors, es va anar fent el seguiment que van creure oportú.
Així i tot, la gerent ha insistit que «ara és el moment de controlar i seguir treballant en aquesta direcció» i que, «un cop passi tot, ja es valorarà si es podria haver actuat abans o de diferent manera».

 

Els primers dies d'intervenció es va decidir traslladar a sis negatius a altres residències de la demarcació lliures de Covid i conegudes com 'centres memòria intermèdia', com és el cas de les de la Pobla de Segur i Puigcerdà, i Lleida ciutat i Guissona. També es va elaborar un protocol en el qual es permet als familiars accedir al centre per acomiadar-se dels seus familiars i, des del passat dia 28 de novembre, s'han realitzat 140 trucades de vídeo a familiars i «se'ls ha informat en tot moment i de forma diària «de l'estat de salut dels residents. Per la seva banda, el director assistencial de l'Hospital Comarcal de Pallars ha explicat que la residència treballa actualment com «un hospital» amb tres equips mèdics i d'infermeria que passen visites en torns de matí.

 

Analítiques i radiografies urgents per valorar possibles trasllats a l'hospital

Sanjurjo ha detallat que s'han creat circuits per garantir el material necessari, s'ha facilitat la instal·lació fixa d'oxigen i, dins de la mateixa residència, també s'estan duent a terme analítiques i radiografies urgents per valorar possibles trasllats a l'hospital. A hores d'ara hi ha quatre persones en estat crític ingressades a l'Hospital Comarcal del Pallars, però el director assistencial ha dit que el dia d'avui «es pot dir que la situació clínica està estabilitzada», encara que «encara ens queden setmanes intenses de treball».

 

En la mateixa línia, Farreny ha actualitzat les xifres de contagiats i en data de 10 de desembre hi ha 134 residents positius, una quarantena d'ells sí que presenten símptomes compatibles amb la Covid, però al voltant d'una cinquantena són asimptomàtics. Finalment, cal recordar que Fiscalia de Lleida ha obert una investigació per tal de saber si a la residència de Tremp s'estaven seguint tots els protocols necessaris per aturar la transmissió de la Covid. De moment, el ministeri fiscal no ha denunciat els fets i està a expenses de rebre tots els informes sol·licitats a Salut per avaluar els fets.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *